ΑΘΗΝΑ
19:03
|
18.04.2024
Επιχείρηση προκειμένου να σταματήσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας πραγματοποίησαν δυνάμεις των ΜΑΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα εισβολή των δυνάμεων καταστολής υπήρξε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας» σε βάρος των εργαζομένων της εταιρείας που δίνουν πολύμηνο αγώνα ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και εργολαβοποίησης.

Τα ΜΑΤ κατάφεραν να κόψουν την περίφραξη και να εισέλθουν στο εργοστάσιο, όπου προέβησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και σε συλλήψεις εργαζομένων. Μέλη του σωματείου καταγγέλλουν πως η αστυνομία ανατίναξε έναν μετασχηματιστεί έτσι ώστε να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Νωρίτερα, είχε υπάρξει προσπάθεια παρεμπόδισης συνδικαλιστών και επίσημης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ να προσεγγίσουν τον χώρο του εργοστασίου.

Της σημερινής επέμβασης είχε προηγηθεί χθες η μήνυση της εταιρείας Energean προς τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας με αιχμή σειρά ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων.

Η αντιπαράθεση του σωματείου και της εργοδοσίας στα Πετρέλαια Καβάλας είναι πολύμηνη και αφορά το σχέδιο της εταιρείας να προβεί σε πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσω της εργολαβοποίησης μεγάλου μέρους των εργαζομένων και του μέτρου της διαθεσιμότητας το οποίο απειλεί 150 εργαζόμενους που θα δουν τους μισθούς του να κόβονται στο 50%.

Το σωματείο των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» («Το Βαρέλι») εδώ και μήνες περιφρουρεί την είσοδο της εγκατάστασης με κριτήριο την τεχνική επάρκεια αυτών που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ENERGEAN έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκ. ευρώ για να μην κάνει απολύσεις

Τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης καταδίκασε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η εταιρεία ENERGEAN που προχωρά σε μαζικές απολύσεις, μείωση μισθών και δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων, «έχει χρηματοδοτηθεί  με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει αναλάβει την υποχρέωση εξασφάλισης των θέσεων εργασίας».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου

Όπως δηλώσαμε σήμερα και στη Βουλή, καταγγέλλουμε την βίαιη αστυνομική επιχείρηση και καταστολή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στις εγκαταστάσεις της KAVALA OIL, εις βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καταστολή που θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια τους.

Εγκαλούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με την αντεργατική πολιτική της ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και τον αυταρχισμό, να σταματήσει την ποινικοποίηση και την καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων.

Επισημαίνουμε ότι η ENERGEAN που προχωρά σε μαζικές απολύσεις, μείωση μισθών και δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων, έχει χρηματοδοτηθεί  με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει αναλάβει την υποχρέωση εξασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει άμεσα να απομακρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις από την KAVALA OIL, να σταματήσει τη καταστολή και τον αυταρχισμό εις βάρος των εργαζομένων και να διασφαλίσει συνθήκες διαλόγου με τους εργαζόμενους για την επιδίωξη λύσης που να κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

ΠΗΓΗ: 902.gr, Kavalanews.gr, k-tipos.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα