ΑΘΗΝΑ
11:29
|
20.04.2024
Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το τουρκικό νόμισμα, αφού ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση των καταθέσεων με λίρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το τουρκικό νόμισμα, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση των καταθέσεων με λίρες (απέναντι στην αστάθεια που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες), καθώς και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών (που παρακολουθούν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται συνεχώς).

Η τουρκική λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν σημείωσε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες.

«Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

Η λίρα της Τουρκίας έχει πληγεί σημαντικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (με εντολή Ερντογάν) άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ωστόσο η αποδυναμωμένη πλέον λίρα οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές καταναλωτή, καθιστώντας πιο ακριβές τις εισαγωγές, τα καύσιμα και τα είδη καθημερινής, και δυσκολεύοντας σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, να αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη. Πολλοί κατέφυγαν σε ξένα νομίσματα και σε χρυσό, προκειμένου να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις ζημίες των κατόχων καταθέσεων σε λίρες, σε περιπτώσεις που η υποτίμηση της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων υπερβαίνει τα τραπεζικά επιτόκια. «Από εδώ και στο εξής, οι πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξουν τις καταθέσεις τους από τουρκικές λίρες σε ξένο νόμισμα, φοβούμενοι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι υψηλότερη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μέτρο δεν είναι βιώσιμο, καθώς επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Τονίζουν επίσης πως το μέτρο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Πηγές: Ahval, CNN TÜRK

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα