ΑΘΗΝΑ
14:30
|
20.04.2024
Θα νοικιάσει 300 κελιά φυλακών για ξένους κρατούμενους που πρόκειται να απελαθούν μετά την έκτιση της ποινής τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πολιτική δήλωση προθέσεων μεταξύ Δανίας και Κοσόβου υπεγράφη τη Δευτέρα η οποία προβλέπει η Βαλκανική χώρα, έναντι αντιτίμου 15 εκ. ευρώ να διαθέσει για μια αρχική περίοδο 300 κελιά φυλακών στην Δανία, προκειμένου να στεγάσουν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός ΕΕ που πρόκειται να απελαθούν μετά την έκτιση της ποινής τους. Η Δανία αναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να συμβάλει στην χρηματοδότηση της πράσινης ενέργειας στη χώρα.

Το Κόσοβο που διαθέτει μεταξύ 700 και 800 κενά κελιά φυλακών, πρόκειται να λάβει συνολικά 210 εκατ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για την ενοικίαση της φυλακής στο Γκλίλαν, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πρίστινα.

« Η συμφωνία θα δημιουργήσει χώρο στις φυλακές μας και θα μειώσει την πίεση στους σωφρονιστικούς μας υπαλλήλους την ίδια στιγμή που στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε υπηκόους τρίτων χωρών που καταδικάστηκαν σε απέλαση: Το μέλλον σας δεν βρίσκεται στη Δανία και επομένως δεν  μπορείτε να εκτίσετε την ποινή σας εδώ» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας.

Έντονη ήταν η κριτική από ακτιβιστές και στις δύο χώρες για τη συμφωνία που διαμαρτύρονται ότι η Δανία δεν πρέπει να στέλνει «ανεπιθύμητους» ξένους κατάδικους σε άλλες χώρες ή μακριά από τις οικογένειές τους.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι εντός των κανόνων. Θα ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες όπως και για τις φυλακές στη Δανία», είπε ο υπουργός. «Οι κατάδικοι εξακολουθούν να μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες, αν και αυτό, φυσικά, θα είναι δύσκολο» συμπλήρωσε.

Η συμφωνία απομένει να επικυρωθεί στο κοινοβούλιο του Κοσόβου με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η ιδέα της «εξαγωγής κρατουμένων» δεν είναι νέα στην Ευρώπη, καθώς η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν νοικιάσει κατά το παρελθόν κελιά φυλακών στην Ολλανδία.

Ο πληθυσμός των φυλακών της Δανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ο αριθμός των δεσμοφυλάκων έχει μειωθεί. Από το 2015, ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε από 3.400 σε 4.200, ενώ ο αριθμός των δεσμοφυλάκων μειώθηκε από 2.500 σε 2.000.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα