ΑΘΗΝΑ
18:46
|
06.10.2024
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κίεβο έχει σχέδιο προκειμένου να εμποδίσει τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ισχυρίστηκε κορυφαίο στέλεχος του τομέα της ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο Γιούρι Βιτρένκο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, έγραψε στο Facebook την Πέμπτη ότι «έχουμε ένα σχέδιο για περαιτέρω νομικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε την έναρξη του ρωσικού αγωγού».

Συνέχισε λέγοντας ότι το Κίεβο θα καταβάλει τη «μέγιστη δυνατή προσπάθεια» ώστε να σταματήσει τη λειτουργία του έργου, εξηγώντας ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας είχαν ήδη καταφέρει να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του αγωγού για περισσότερο από έναν χρόνο.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Naftogaz είχε επίσης ενταχθεί στη διαδικασία για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αγωγός ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, με τις γερμανικές αρχές να λένε ότι θα χρειαστούν έξι ή και περισσότεροι μήνες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες. Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μεγάλο μέρος των προμηθειών τους σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω ενός δικτύου υπέργειων αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία και το Κίεβο προειδοποιεί ότι πρόκειται να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διαμετακόμισης όταν το έργο λάβει το πράσινο φως.

Τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα διεκδίκησε τα εύσημα για την καθυστέρηση της έγκρισης του Nord Streams 2, λέγοντας ότι «έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να κερδίζει χρήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην λειτουργεί είναι αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών».

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε ότι η καθυστέρηση του έργου δεν σχετίζεται με πολιτικούς λόγους και ότι ο αγωγός είναι ένα ουδέτερο έργο που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός κατά της Ρωσίας. «Οι γερμανικές αρχές θα αποφασίσουν εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική» , δήλωσε και συμπλήρωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν.

Την Τρίτη, οι παραδόσεις φυσικού αερίου κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe, που εκτείνεται από τη Σιβηρία έως την ανατολική Γερμανία, σταμάτησαν καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα σε ολόκληρη τη Ρωσία. Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι προσπαθεί να πιέσει για να αναγκάσει την ΕΕ να πιστοποιήσει τον Nord Stream 2, αλλά η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom σημείωσε ότι συνεχίζει να εκπληρώνει τα συμβόλαιά της.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τιμών για τα τελευταία δυο χρόνια

Φρουροί της Επανάστασης: Μπορούμε να χτυπήσουμε όλες τις ενεργειακές υποδομές του Ισραήλ

Τις τιμές πετρελαίου ανέβασαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για το Ιράν και το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα