ΑΘΗΝΑ
15:40
|
21.06.2024
Στα σκουπίδια ο αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός της εργοδοσίας – Οι αγώνες στην efood και στην Cosco δείχνουν τον δρόμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αίτημα την απόσυρση του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού της εργοδοσίας στα Jumbo, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα κεντρικά της εταιρείας, Κύπρου 9 και Ύδρας, στο Μοσχάτο.

«Δεν παραιτούμαστε, σπάμε τον φόβο – Απαιτούμε να πάρουν πίσω τον Κανονισμό Εργασίας» αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και καταγγέλλει, απλήρωτες υπερωρίες, εκβιασμούς και απολύσεις από την πλευρά της εταιρίας.

Στο κάλεσμα του Συλλόγου σημειώνονται τα εξής:

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης στους χιλιάδες εργαζόμενους των Jumbo.

Ξέρουμε πως, όπως και στον υπόλοιπο κλάδο του Εμπορίου, έχουμε γονατίσει μέσα στην εορταστική περίοδο δουλεύοντας κάθε μέρα και τις Κυριακές. Γνωρίζουμε για τις αδήλωτες ώρες δουλειάς, τον εκβιασμό να «παραιτηθούμε με bonus» ώστε να υπογράψουμε νέα Σύμβαση, για το βουνό επιπλήξεων, τον συνεχή εκβιασμό, τις απολύσεις εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Για τις εκατοντάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση.

Η εργοδοσία δουλεύει με σχέδιο: Αφού μας εξουθενώνει, μας «προτρέπει» να παραιτηθούμε! Έτσι καταφέρνει το 35% των 4.000 εργαζομένων να ανακυκλώνεται κάθε χρόνο, ώστε να αυξάνει τα κέρδη της.

Τους απαντάμε: Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη! Δεν παραιτούμαστε από όσα έχουμε ανάγκη. Μαζί με το Σωματείο μας μπορούμε να σπάσουμε τις συνθήκες σκλαβιάς μέσα στα καταστήματα, τον φόβο και την τρομοκρατία! Να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς! Να αποσυρθεί ο Κανονισμός Εργασίας!

Οι 26 σελίδες του νέου Κανονισμού Εργασίας των Jumbo δίνει στην εργοδοσία τη δυνατότητα:

Να μετακινεί οποιονδήποτε εργαζόμενο από το κατάστημα στο οποίο βρίσκεται σήμερα σε άλλο κατάστημα της Ελληνικής Επικράτειας (άρθρο 14)!

Να ορίζει τη διάρκεια της εργασίας ημερησίως κι εβδομαδιαίως, το ωράριο εργασίας. Δηλαδή να δουλεύουμε όπου, όποτε κι όσο επιθυμεί η εργοδοσία, χωρίς σταθερό εργάσιμο χρόνο (άρθρο 15).

Να ορίζει ως χρόνο εργασίας μόνο εκείνο που οι εργαζόμενοι παρέχουν όσα τους ανατέθηκαν – το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κλπ.), θεωρείται χρόνος εκτός ωραρίου (άρθρο 15)!

Να αποφασίζει όλες τις ημέρες άδειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της (άρθρο 18).

Να φακελώνει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές (άρθρο 33).

Να επιβάλει πρόστιμο ακόμα και το 1/4 του μισθού μας για τον «παραβάτη»-εργαζόμενο (άρθρο 46)!

Είναι τόσο χυδαία, που στον Κανονισμό αναφέρει μέτρα πρόληψης των περιστατικών βίας! Βία είναι η εργοδοσία να καθορίζει τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς και τις άδειές μας με κριτήριο τα κέρδη της!

Η ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι τεράστια. Ενέκρινε τον Κανονισμό, καθώς τον βρήκε «σύμφωνο με τους νόμους»! Νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, για να εξυπηρετεί την «ανάπτυξη» των ομίλων όπως τα Jumbo, που είχε πάνω από 400 εκατ. ευρώ κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά.

Εργαζόμενες-οι στα Jumbo, ήρθε η ώρα να δείξουμε τη μεγάλη δύναμή μας! Οι αγώνες στην efood και στην Cosco δείχνουν τον δρόμο! Τον δρόμο της σύγκρουσης με την εργοδοσία για να κατακτήσουμε:

  • Στα σκουπίδια ο Κανονισμός Εργασίας.
  • Να δηλωθεί και πληρωθεί κάθε λεπτό που δουλεύουμε.
  • Να σταματήσουν οι επιπλήξεις και οι απειλές.
  • Σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα με κυλιόμενο ρεπό.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας.
  • Άδειες στον χρόνο που επιθυμούμε.
  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου με αυξήσεις στους μισθούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι- Επαναφορά κυκλοφορίας στην Αθηνών-Σουνίου

Πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας- Κάηκαν σπίτια στο χωριό Χωρέμη

Πυρκαγιά και στην Δροσοπηγή Κορινθίας- Επιχειρούν εναέρια μέσα

Φωτιά και στην Αχαΐα -Μήνυμα από το 112

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα