ΑΘΗΝΑ
12:38
|
05.07.2024
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα γίνουν αυτή την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ δεν έδωσε κάποια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν, κάτι που αναμένονταν λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ αξιωματούχων της μεταβατικής κυβέρνησης και υποψηφίων, που είχαν έως πρότινος νευραλγικά πόστα, ενώ δεν υπάρχει ακόμα επίσημη λίστα υποψηφίων.

Το Reuters σημειώνει ότι με την επανεμφάνιση ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο βίας στη Λιβύη. 

Οι διαφωνίες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα σε εκλογές ενδεχομένως να ακυρώσουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών που οδήγησαν τα αντιμαχόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός το περασμένο έτος. 

Η ακύρωση της διεξαγωγής των εκλογών στον χρόνο που ήταν προγραμματισμένες βάζει σε κίνδυνο και το μέλλον της προσωρινής κυβέρνησης, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η επιτροπή για την εκλογική διαδικασία του κοινοβουλίου της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι η εντολή της κυβέρνησης θα λήξει την Παρασκευή.

Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν χθες Τρίτη τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής. Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί η χώρα».

Στο μεταξύ αμφίβολο είναι και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από αυτή τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.

Πηγές: Euronews, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατικό δυστύχημα στην Αρκαδία: Ακόμα ένας εργαζόμενος δεν γύρισε από το μεροκάματο

Ανοίγει τις πύλες του το 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Συντριβή των Τόρηδων, κοινοβουλευτική αλλά όχι λαϊκή πλειοψηφία των Εργατικών

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα