ΑΘΗΝΑ
10:07
|
25.04.2024
Η Μιανμάρ είναι η μεγαλύτερη πηγή νεφρίτη στον κόσμο, αλλά στα ορυχεία της έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον ένας έχασε τη ζωή του εξαιτίας κατολίσθησης σε ορυχείο νεφρίτη στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα περισσότερα από τα θύματα να πιστεύεται ότι είναι παράνομοι ανθρακωρύχοι νεφρίτη.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Χπακάντ της πολιτείας Κατσιν, περίπου στις 04:00 τοπική ώρα σήμερα Τετάρτη, και είναι πιθανό να συνέβη λόγω πολλών μπάζων που έριξαν φορτηγά καθώς το συγκεκριμένο ορυχείο ήταν επιφανειακό (open-pit).

Αυτού του τύπου τα ορυχεία δεν έχουν υπόγειες στοές, αλλά αποτελούνται από απλά έναν τεράστιο λάκκο μέσα στον οποίο γίνεται η εξόρυξη.

Η Μιανμάρ είναι η μεγαλύτερη πηγή νεφρίτη στον κόσμο, αλλά στα ορυχεία της έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Τα μπάζα στα επιφανειακά, κατά κανόνα, ορυχεία της δημιουργούν πολύ συχνά μεγάλες πλαγιές που μπορεί να είναι επικίνδυνες σε μια περιοχή απογυμνωμένη από δέντρα, αναγκάζοντας όσους αναζητούν θραύσματα του ημιπολύτιμου λίθου να εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Η εξόρυξη νεφρίτη απαγορεύεται στην περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα, αλλά οι ντόπιοι συχνά αψηφούν τους κανονισμούς, λόγω της έλλειψης απασχόλησης και της φτώχειας που επικρατεί στην περιοχή και τη χώρα οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία.

Πριν από αρκετές ημέρες, τουλάχιστον 10 ανειδίκευτοι ανθρακωρύχοι χάθηκαν σε κατολίσθηση σε σημείο εξόρυξης νεφρίτη στην ίδια περιοχή.

Το 2020, περισσότεροι από 160 άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μετανάστες – έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες καταστροφές στο Χπακάντ μετά την κατάρρευση των απορριμμάτων εξόρυξης σε μια λίμνη.

Ένας νέος νόμος για την εξόρυξη πολύτιμων λίθων ψηφίστηκε στην Μιανμάρ το 2018, αλλά οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ λίγους επιθεωρητές με περιορισμένη μόνο εξουσία και αδυνατεί να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές.

Το εμπόριο νεφρίτη στη Μιανμάρ αναφέρεται ότι αποφέρει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια (24 δισεκατομμύρια λίρες) ετησίως, με το Χπακάντ να είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου ορυχείου νεφρίτη στον κόσμο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα