ΑΘΗΝΑ
15:41
|
23.04.2024
Φρένο από το Διοικητικό Πρωτοδικείου Σύρου στην απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να απαγορεύσει την έξοδο προσφύγων από τη δομή της Σάμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φρένο» βάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείου Σύρου στην πρωτοφανούς αυθαιρεσίας απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να απαγορεύσει χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα την έξοδο προσφύγων από τη νέα δομή της Σάμου και να τους κλειδώσει στην κυριολεξία μέσα, αφαιρώντας τους τις ηλεκτρονικές – κάρτες κλειδιά που ανοίγουν τις περιστρεφόμενες πόρτες εξόδου.

Το δικαστήριο δικαίωσε Αφγανό πρόσφυγα που είχε κινηθεί δικαστικά κατά της ιδιότυπης κράτησής του μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και έκρινε ότι ο διοικητής της δομής «παρανόμως έλαβε το επίμαχο μέτρο (απαγόρευση εξόδου)» σε βάρος του, ενώ διατάσσει την άρση της απαγόρευσης.

❗Παράνομo έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου το μέτρο απαγόρευσης εξόδου σε Αφγανό αιτούντα άσυλο από την νέα…

Posted by Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees on Tuesday, December 21, 2021

Ο πρόσφυγας σημείωνε στην προσφυγή του ότι δεν υπάρχει απόφαση κράτησης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ούτε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιβληθεί περιορισμός στην ελευθερία κίνησης στο νησί, ούτε και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Υπογράμμιζε επίσης ότι η απαγόρευση εξόδου επιβάρυνε σημαντικά την ψυχική του υγεία, τον οδήγησε στην ανάγκη να πάρει φαρμακευτική αγωγή, καθώς ανατράπηκαν «όλες οι δραστηριότητες τις οποίες είχε αναπτύξει κατά την διετή του παραμονή στη Σάμο και οι οποίες του επέτρεπαν να διατηρεί μία αίσθηση κανονικότητας και ψυχικής ισορροπίας».

Η πρωτοφανής ενέργεια του υπουργείου εφαρμόστηκε σε όσους έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό, τη στιγμή που λόγω ανεπαρκούς διατύπωσης του νόμου, δεν δίνεται στους πρόσφυγες η δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικό αίτημα ασύλου με νέα στοιχεία, το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα. Κι αυτό γιατί, ενώ το υπουργείο επέβαλε πρόσφατα παράβολο 100 ευρώ για την κατάθεση του μεταγενέστερου αιτήματος, δεν όρισε από ποια αρχή πρέπει να εισπράττεται το παράβολο, προκαλώντας χάος και παράλυση της διαδικασίας.

Ωστόσο, οι αυθαιρεσίες και τα καψόνια των ελληνικών αρχών στους ήδη επιβαρυμένους πρόσφυγες δεν έχουν τέλος. Αχάραγα την περασμένη Δευτέρα, στις 4 τα ξημερώματα, η αστυνομία εισέβαλε μέσα στην κλειστή και ελεγχόμενη δομή, μπήκε σε σειρά κοντέινερ και πήρε μαζί της εννιά πρόσφυγες διαφορετικής εθνικής καταγωγής, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία ούτε να αλλάξουν ρούχα. Χωρίς να δώσει μέχρι και σήμερα καμία εξήγηση ούτε στους ίδιους ούτε σε δικηγόρους οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, τους κράτησε στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου και τους άφησε πάλι ελεύθερους τρεις μέρες μετά, την Τετάρτη, και πάλι χωρίς καμία εξήγηση.

Αλληλέγγυοι μετέφεραν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το αίσθημα ματαίωσης, φόβου και απελπισίας που έζησαν για τρεις μέρες οι πρόσφυγες χωρίς να ξέρουν ούτε τι θα τους συμβεί ούτε το λόγο που βρέθηκαν στα κρατητήρια.

«Στην ήδη επιβαρυμένη ψυχική κατάσταση των προσφύγων αυτού του είδους τα γυμνάσια δείχνουν ότι οι αρχές λειτουργούν χωρίς σχέδιο, στην τύχη, με σκοπό να τους τσακίσουν ψυχολογικά. Οι ενέργειες είναι κατά τη γνώμη μας παράνομες, γιατί δεν προκύπτει κίνδυνος φυγής αυτών των ανθρώπων, αντιθέτως περιμένουν καρτερικά δύο χρόνια να τελειώσει η διαδικασία ασύλου, η οποία καθυστερεί καθώς εδώ και τρεις μήνες μετά την εισαγωγή του νόμου δεν ξέρουμε πού πρέπει να κατατεθεί το παράβολο. Κινητοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι δικηγόροι των οργανώσεων που βρίσκονται στο νησί και οι άνθρωποι αφέθηκαν», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σαμιώτης δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Αστραπάρης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα