ΑΘΗΝΑ
19:16
|
18.04.2024
Ενώ ο Πινιέρα επικαλείται «διατάραξη της δημόσιας τάξης», γεγονός είναι ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εμποδίζει την κινητοποίηση των ιθαγενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σώμα της Γερουσίας στη Χιλή ενέκρινε χθες, Τρίτη, την παράταση της συνταγματικής εξαίρεσης και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές La Araucanía και Biobío, στα νότια της χώρας. Την παράταση ζήτησε ο απερχόμενος Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ως αναγκαία για την αντιμετώπιση μιας σειράς βίαιων επιθέσεων που καταγράφηκαν πρόσφατα στην περιοχή. από άγνωστους δράστες.

«Η Βουλή της Γερουσίας ενέκρινε με 19 ψήφους υπέρ, 15 κατά και μία αποχή την επέκταση της κατάστασης συνταγματικής εξαίρεσης στις περιοχές La Araucanía και Biobío», ενημέρωσε η Βουλή μέσω ανακοίνωσής της.

Το αίτημα είχε ήδη λάβει έγκριση από την Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο θα παραταθεί για άλλες 15 ημέρες, από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Πινιέρα εξέδωσε το πρώτο διάταγμα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη La Araucanía και στο Biobío, έτσι ώστε να αναπτυχθούν Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή και να κατασταλεί το κύμα εμπρησμών και ληστειών που έχει καταγραφεί και στις δύο περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Από εκείνη την ημερομηνία, ο Πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο τέσσερις φορές ακόμα την παράταση τ να παρατείνει της στρατιωτικοποίησης και οι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ κάθε φορά.

Αν και ο Πινιέρα δικαιολογεί το μέτρο επικαλούμενος μια υποτιθέμενη «διατάραξη της δημόσιας τάξης», γεγονός είναι ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εμποδίζει τις κοινότητες των ιθαγενών να συγκεντρωθούν και να καλέσουν σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της επικράτειάς τους.

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου Diego Portales αναγνωρίζει την αύξηση της βίας στην Araucanía, αλλά επισημαίνει ότι αυτό ήταν επίσης μέρος της απόρριψης από τον ντόπιο πληθυσμό της στρατιωτικοποίησης στην περιοχή, η οποία επιπλέον δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των διεθνών οργανισμών.

Η μελέτη διευκρινίζει ότι η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή αυξάνει την καταστολή και δεν επιτυγχάνει συμφωνίες υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Ζώνη της Χιλής.

ΠΗΓΗ: Telesurenglish.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα