ΑΘΗΝΑ
18:10
|
30.04.2024
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι, κρίνοντας ότι η διδακτορική του διατριβή ήταν σε ένα μεγάλο μέρος της προϊόν λογοκλοπής. Η απόφαση της Συγκλήτου είναι οριστική και θέτει τέρμα σε μια διαδικασία ελέγχου της αυθεντικότητας της διατριβής του Σίνισα Μάλι, η οποία διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου είχε κρίνει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 ως προϊόν αντιγραφής το διδακτορικό του Σίνισα Μάλι, ωστόσο ο υπουργός προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο, το οποίο ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης από τη Σύγκλητο.

Ο Σίνισα Μάλι ανακηρύχθηκε Διδάκτορας το 2013 όταν επιτυχώς υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή στην Σχολή Οργανωτικών Επιστημών με θέμα «Η δημιουργία υπεραξίας μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποιήσεων – Θεωρητικές αντιλήψεις και εμπειρίες από τη Σερβία». Ο Μάλι, όντας τότε δήμαρχος Βελιγραδίου, δήλωνε σε συνεντεύξεις του, με αρκετή δόση υπεροψίας, ότι παρά τον φόρτο εργασίας στον δήμο κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή.

 Ο σερβικής καταγωγής καθηγητής της Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, Ράσα Καραπάντζα, δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς γίνεται ένας δήμαρχος πρωτεύουσας να ολοκληρώνει τη διατριβή του σε έξι μήνες, ενώ, σύμφωνα με τα πανεπιστημιακά δεδομένα παγκοσμίως, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωση διατριβής. Μελέτησε την εργασία του Σίνισα Μάλι και διαπίστωσε ότι είναι προϊόν αντιγραφής.

«Πρόκειται για τη χείριστη μορφή λογοκλοπής. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 33% της διατριβής είναι προϊόν αντιγραφής» κατήγγειλε δημοσίως τον Ιούλιο του 2014 ο καθηγητής Ράσα Καραπάντζα, παρουσιάζοντας και τις εργασίες απ’ όπου αντέγραψε ο υπουργός.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, κινήθηκε η διαδικασία επανεξέτασης της αυθεντικότητας της διατριβής. Οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις ανέβαλαν την έκδοση απόφασης από τη Σχολή Οργανωτικών Επιστημών, μέχρι το 2019, που ανέλαβε την υπόθεση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και, τελικά, αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι.

ΠΗΓΗ: AME-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές-Μπορούν να επανεξεταστούν

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα