ΑΘΗΝΑ
09:07
|
02.05.2024
Αβοήθητοι παραμένουν εκατομμύρια Φιλιππινέζοι μία βδομάδα μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε πάνω από 200 χωριά και κωμοπόλεις των κεντρικών και νότιων Φιλιππίνων μία βδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Rai (ή Odette όπως είναι γνωστός στη χώρα) που προκάλεσε μέσα σε μερικές ώρες το θάνατο τουλάχιστον 375 ανθρώπων, τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων, άφησε άστεγους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες και «αναποδογύρισε» τη ζωή περίπου 3.000.000 άλλων.

A woman tends to her damaged properties in Surigao City

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνουν πως πρόκειται για τον χειρότερο τυφώνα των τελευταίων 50 χρόνων και τον 15ο που έπληξε φέτος τις Φιλιππίνες. Το καταστροφικό πέρασμά του έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, σε λιμάνια, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, δυσχεραίνοντας τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών αλλά και την άφιξη βοήθειας και σωστικών συνεργείων.

Εικόνα

Στοιχεία του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) επισημαίνουν τον σοβαρών ασθενειών και επιδημιών κυρίως στα παιδιά λόγω έλλειψης καθαρού, πόσιμου νερού και τροφίμων. Ειδικοί προειδοποιούν πως η ανθρωπιστική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης εάν δεν χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους πληγέντες ειδικά σε δύσβατες και πιο απομακρυσμένες κοινότητες όπως τα χωριά Σουργκάο ντελ Νόρτε, Μποχό, και Σέμπου.

Στην κωμόπολη Σέμπου για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλες περιοχές δίχως ρεύμα, νερό ή δίκτυο αποχέτευσης αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης σε τοπικά σούπερ μάρκετ που έχουν ξεμείνει από προμήθειες.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε καύσιμα ενώ η απόφαση του Φιλιππινέζου προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε να κηρύξει τις περιοχές επέλασης του τυφώνα σε κατάσταση καταστροφής δεν έχει επιφέρει ως τώρα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι Φιλιππίνες είναι, λόγω γεωγραφικής θέσης, ιδιαίτερα ευάλωτες στους τυφώνες  και τις ισχυρές καταιγίδες καθώς τουλάχιστον 20 τέτοια φαινόμενα την πλήττουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαδηλώσεις στην Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί “ξένων επιρροών”

Greek Mafia: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία οκτώ συλληφθέντων

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα