ΑΘΗΝΑ
09:25
|
01.05.2024
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο είδος έχει πλέον καταφύγει σε νερά βάθους τουλάχιστον 150 μέτρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια το σπανιότατο είδος ψαριού hirsutus του γένους Brachionichthys, το οποίο απαντάται μόνο στα νερά της Αυστραλίας. Το ροζ ψάρι, το οποίο διαθέτει δύο άκρα που μοιάζουν με ανθρώπινο χέρι και «περπατάει» στον βυθό, εθεάθη στα ανοιχτά των ακτών της Τασμανίας. Συνολικά έχει εντοπιστεί πέντε φορές και η τελευταία φορά που εθεάθη από έναν δύτη ήταν το 1999.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν το είδος ως απειλούμενο. Αυτή τη φορά το σπανιότατο είδος ψαριού καταγράφηκε από κάμερα βαθέων υδάτων, κοντά σε ένα θαλάσσιο πάρκο.  Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο είδος, το οποίο συνήθως ζούσε σε ρηχά νερά, έχει πλέον καταφύγει σε νερά βάθους τουλάχιστον 150 μέτρων.  Εκτιμάται ότι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη καθώς δείχνει ότι ο πληθυσμός των εν λόγω ψαριών να είναι μεγαλύτερος από ό,τι υπολογίζεται. 

«Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη και μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για την επιβίωση του πληθυσμού των ψαριών Brachionichthys hirsutus καθώς ολοφάνερα ο βιότοπος είναι πολύ μεγαλύτερος και ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο ερευνητής και βιολόγος θαλάσσιου περιβάλλοντος Νέβιλ Μπάρετ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βοριάδες στο Αιγαίο

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις ΗΠΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Ερινεό Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα