ΑΘΗΝΑ
21:47
|
22.05.2022
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Χαρτούμ αλλά και σε άλλες περιοχές απαιτώντας την επαναφορά της πολιτικής διακυβέρνησης στη χώρα, δύο μήνες μετά το πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση και αποχώρηση των στρατιωτικών από την εξουσία απαίτησαν το Σάββατο χιλιάδες πολίτες του Σουδάν που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά τη συμπλήρωση δύο μηνών από την ημέρα βίαιης ανάληψης της εξουσίας από τον στρατό.

Παρά την έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων προέβησαν στη συνέχεια σε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση, τα πλήθη παρήλασαν στους δρόμους της Χαρτούμ και άλλων περιοχών και κάλεσαν τους στρατιώτες «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους» κυματίζοντας σημαίες, χτυπώντας τύμπανα, χορεύοντας και φωνάζοντας. 

Νωρίτερα, οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει τις γέφυρες που συνδέουν τη σουδανική πρωτεύουσα με τα προάστια, ενώ περιόρισαν τις υπηρεσίες διαδικτύου και επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια να δυσχεράνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. 

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές κάνουν λόγο για συλλήψεις αρκετών πολιτών ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν,  Φόλκερ Πέρθες  (Volker Perthes), προέτρεψε τις αρχές να «προστατέψουν» τις διαδηλώσεις. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε ο ίδιος το Σάββατο, προσθέτοντας ότι σε αυτό περιλαμβάνεται η «πλήρης πρόσβαση» στο διαδίκτυο. «Κανείς δεν πρέπει να συλλαμβάνεται για την πρόθεσή του να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά» σημείωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ενώ ο κυβερνήτης της Χαρτούμ προειδοποιούσε ότι «η προσέγγιση ή η επίθεση σε κτίρια στρατηγικής κυριαρχίας τιμωρείται από το νόμο».

«Εφιστούμε την προσοχή του κόσμου και τους ζητάμε να παρακολουθούν τι συμβαίνει στο Σουδάν σε ό,τι αφορά στο επαναστατικό κίνημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Ιατρών, η οποία είναι μέρος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο στη Χαρτούμ, το οποίο έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης από τις 25 Οκτωβρίου που ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν (Abdel Fattah al-Burhan) ανέλαβε την εξουσία, εκτοπίζοντας τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Χαμντόκ (Abdalla Hamdok). Ο τελευταίος επανήλθε μετά από κατ’οίκον περιορισμό στις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπόσχεται εκλογές για τον Ιούλιο του 2023, με την εξέλιξη αυτή να αποξενώνει πολλούς από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως συγκάλυψη του πραξικοπήματος του Μπουρχάν.

Η σεξουαλική βία ως όπλο στα χέρια του στρατού

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ που επικαλείται το AFP, περισσότερες από 13 θηλυκότητες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση την Πέμπτη, καταδικάζοντας τη χρήση της σεξουαλικής βίας «ως όπλο προκειμένου οι γυναίκες να απομακρυνθούν από τις διαδηλώσεις και να φιμωθούν».

«Προτρέπουμε τις αρχές να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις καταγγελίες για βία και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από τη σχέση τους. Οι πολίτες του Σουδάν πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης και του συνέρχεσθαι χωρίς βία», ανέφερε η δήλωση, η οποία συνυπογράφηκε από τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Ελβετία, και τη Βρετανία.

Το Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, έχει μακρά ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων, με τους πολίτες να απολαμβάνουν σπάνια μόνο διαστήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης από την ανεξαρτησία του 1956. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων  (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), περισσότερα από 14 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού του Σουδάν, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος, με τον αριθμό να συνιστά το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκατοντάδες εκκενώθηκαν λόγω πλημμυρών στην Νότια Αφρική

Οι Χούθι δεν είναι ενάντια στην επέκταση της εκεχειρίας στην Υεμένη

Η Ουκρανία αποσύρεται από πολλές συμφωνίες της ΚΑΚ

Ηλιόπουλος: «Επικοινωνιακή φούσκα» τα μέτρα για το ρεύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα