ΑΘΗΝΑ
09:14
|
20.04.2024
Η παραλλαγή Ομικρον έγινε η κυρίαρχη στην Πορτογαλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παραλλαγή Ομικρον έγινε η κυρίαρχη στην Πορτογαλία, την ώρα που η χώρα κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων της Covid-19 από το τέλος του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

«Η παραλλαγή Ομικρον είναι ήδη κυρίαρχη στην Πορτογαλία» με εκτιμώμενο ποσοστό κρουσμάτων στο 61,5% στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας στην οποία διευκρινίζεται ωστόσο ότι η θνητότητα και ο αριθμός των νοσηλειών παραμένουν σταθεροί.

Χθες, η Πορτογαλία κατέγραψε 11 θανάτους και 12.943 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, ρεκόρ από τις 29 Ιανουαρίου 2021. Η χώρα επλήγη στις αρχές του έτους από σφοδρό κύμα της επιδημίας που κατέκλυσε το σύστημα υγείας.

Για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων, η Πορτογαλία υιοθέτησε σειρά νέων μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας, που περιλάμβαναν υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία, παρουσίαση τεστ για την συμμετοχή σε θεάματα ή αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και το κλείσιμο των μπαρ και των ντισκοτέκ.

Η πορτογαλική κυβέρνηση επανέφερε στις αρχές του Δεκεμβρίου πολλά μέτρα υγειονομικού ελέγχου με την διεύρυνση της χρήσης μάρκας, του πιστοποιητικού εμβολιασμού και των διαγνωστικών τεστ.

Για την μείωση των επαφών μετά τις συγκεντρώσεις της εορταστικής περιόδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου την παράταση της σχολικής αργίας και ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα είναι υποχρεωτική κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Η Πορτογαλία, μίας από τις πλέον εμβολιασμένες χώρες του κόσμου, απαιτεί επίσης αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός της, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων.

Γαλλία: Για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 100.000 κρούσματα σε μία ημέρα

Για πρώτη φορά η Γαλλία ξεπέρασε σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, το «ψυχολογικό» όριο των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 104.611 νέα κρούσματα.

Στις 4 Δεκεμβρίου είχε ξεπεραστεί το όριο των 50.000 κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε επίσης κατά 28, φτάνοντας τους 3.282. Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 122.546 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 84 το τελευταίο 24ωρο.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση πρόκειται να επανεξετάσει την κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

Είναι αδιευκρίνιστο προς το παρόν αν η κυβέρνηση θα επιβάλει νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά ή αν θα συνεχίσει με όσα εφαρμόζονται σήμερα. Σε τοπικό επίπεδο έχουν ληφθεί κάποια αυστηρότερα μέτρα, όπως στη Σαβοΐα που επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλα τα άτομα άνω των 11 ετών ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, όπως στις αγορές, τις αίθουσες θεαμάτων και αλλού.

Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική από τις 9 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα στις κοινότητες Σαμπερί, Εξ-λε-Μπεν και Αλμπερτβίλ καθώς και στα χιονοδρομικά κέντρα.

Το 76,5% του πληθυσμού (51.606.171 άνθρωποι) είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ 21.947.185 άνθρωποι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Ιταλία: 54.762 νέα κρούσματα και 144 θάνατοι – 1,5 εκατ. πολίτες σε καραντίνα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία τα κρούσματα της Covid-19 είναι 54.762 και 144 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 929.775 διαγνωστικά τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, βρίσκονται 1.071 ασθενείς με Covid-19. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 8.892. Σε όλη τη χώρα, στην φάση αυτή οι πολίτες θετικοί στον ιό, ξεπέρασαν τις 500.000. Σε καραντίνα, παράλληλα, βρίσκονται 1.500.000 κάτοικοι της χώρας, λόγω και επαφών με θετικούς στον νέο κορονοϊό.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, πάντως, οι ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι οι μισοί σε σύγκριση με τα περσινά Χριστούγεννα.

Συνεχίσθηκε και σήμερα, επίσης, η χορήγηση εμβολίων σε όλη την χώρα, με σημαντική προσέλευση. «Φέτος βοηθάμε στα εμβολιαστικά κέντρα, πέρυσι παλεύαμε μόνον μέσα στα νοσοκομεία», δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ένας νεαρός πλαστικός χειρουργός. «Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει πράγματι αλλάξει», συμπλήρωσε. Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά, στην Ιταλία χορηγήθηκαν 3.700.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα