ΑΘΗΝΑ
06:59
|
24.04.2024
Την ώρα που αμφισβητείται στις ΗΠΑ το νομικό πλαίσιο, που εγγυάται εδώ και μισό αιώνα το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σάρα Γουέντινγκτον, η σπουδαία δικηγόρος που κέρδισε την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade» η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 76 ετών, ανακοίνωσε μία από τις παλιές της φοιτήτριες.

Το 1973, η Σάρα Γουέντινγκτον και μία συνάδελφός της, η Λίντα Κόφι, ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μίας εγκύου που αμφισβητούσε νόμο της πολιτείας του Τέξας που απαγόρευε τις αμβλώσεις.

«Η Σάρα Γουέντινγκτον υπερασπίσθηκε μαζί με την Λίντα Κόφι την πρώτη υπόθεση της καριέρας της, την Roe v. Wade, ενώ είχε μόλις τελειώσει την Νομική Σχολή», έγραψε η Σούζαν Χέις, μία από τις παλιές φοιτήτριες της, στο Twitter. «Υπήρξε καθηγήτριά μου και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το πόσο εύθραυστα είναι τα δικαιώματα και η ελευθερία μου», γράφει, διευκρινίζοντας ότι η δικηγόρος υπέκυψε σε σειρά προβλημάτων υγείας».

Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας Χένρι Γουέιντ έφθασε τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες – που δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο- βασίζεται έκτοτε στην απόφαση εκείνη: την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973.

Στην απόφαση εκείνη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τους το στερήσουν. Το 1992, διευκρίνισε ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει όσο το έμβρυο δεν είναι «βιώσιμο» δηλαδή στις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Ενώπιον του δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον, η Γουέντινγκτον είπε: «Ήταν αδύνατο να διαβάσω τα πρόσωπα των δικαστών. Ο δικηγόρος από την άλλη πλευρά ξεκίνησε λέγοντας κάτι ακατάλληλο για τη διαμάχη μιας υπόθεσης εναντίον μιας όμορφης γυναίκας. Πίστευε ότι οι κριτές θα κορόιδευαν. Αλλά τα πρόσωπά τους δεν άλλαξαν λίγο».

«Έπρεπε να το διαφωνήσω δύο φορές στο ανώτατο δικαστήριο: το 1971 και ξανά το 1972. Στις 22 Ιανουαρίου 1973 ήμουν στο νομοθετικό σώμα του Τέξας όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ένας ρεπόρτερ από τους New York Times. «Η κυρία Γουέντινγκτον έχει κάποιο σχόλιο σήμερα για το Roe v Wade;» ρωτήθηκε η βοηθός μου. «Γιατί;» είπε εκείνη. «Θα έπρεπε;»

Η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου εμφανίζει σήμερα την πρόθεση να τροποποιήσει αυτό το νομικό πλαίσιο, που εγγυάται εδώ και μισό αιώνα το δικαίωμα των Αμερικανίδων να διακόπτουν την κύηση, είτε θεσπίζοντας περιορισμούς είτε καταργώντας το χωρίς περιστροφές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την 1η Δεκεμβρίου την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απόφαση «Roe v. Wade».

Η ιστορική απόφαση «Roe v. Wade» «μοιάζει με σπίτι που βρίσκεται στην άκρη μιας παραλίας και απειλείται να κατακλυσθεί από τα νερά και να καταρρεύσει», είχε προειδοποιήσει το 1998 η Σάρα Γουέντινγκτον.

Πηγή: Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα