ΑΘΗΝΑ
09:12
|
24.04.2024
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε δεδομένα για τον χωρικό εντοπισμό από τουλάχιστον 33 εκατομμύρια κινητές συσκευές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε κρυφά δεδομένα για τον χωρικό εντοπισμό από τουλάχιστον 33 εκατομμύρια κινητές συσκευές έτσι ώστε να αναλύσει την κίνηση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του λοκντάουν που επιβλήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο οργανισμός νωρίτερα αυτό το έτος συνέλεξε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών γεωεντοπισμού από πύργους κινητής τηλεφωνίας, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος του PHAC στην National Post, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά μια αναφορά του Blacklock’s Reporter. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων περιορισμού και τον εντοπισμό πιθανής σύνδεσης της κίνησης των ανθρώπων και της εξάπλωσης του Covid-19.

Η PHAC έλαβε τις πληροφορίες, οι οποίες «από-ταυτοποιήθηκαν και συγκεντρώθηκαν», μέσω ενός εξωτερικού εργολάβου, του καναδικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Telus. Η σύμβαση διήρκεσε από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και η PHAC δήλωσε ότι δεν είχε πλέον πρόσβαση στα δεδομένα μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Ωστόσο, ο οργανισμός σχεδιάζει να παρακολουθεί με παρόμοιο τρόπο τις μετακινήσεις των πολιτών τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο σκοπός της μονιμοποίησης αυτού του έκτακτου μέτρου είναι η πρόληψη της εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών και η «βελτίωση της ψυχικής υγείας».

Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η παρακολούθηση των πολιτών στον Καναδά είναι πιθανότατα πιο εκτεταμένη από ό,τι έχει αποκαλυφθεί και μπορεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι το καναδικό κοινό θα μάθει σύντομα και για πολλές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες μη εξουσιοδοτημένης επιτήρησης πριν τελειώσει η πανδημία», δήλωσε ο δικηγόρος  David Lyon στην Post. Σημείωσε, επίσης, ότι τα «από-ταυτοποιημένα» δεδομένα μπορούν εύκολα να «επαναπροσδιοριστούν», οδηγώντας στην ουσιαστική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο συγγραφέας Τζούλιους Ρέυσελ είπε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία θυμίζει αυταρχικά κράτη που κατασκοπεύουν τους πολίτες «για την ασφάλειά τους».  Ένας άλλος συγγραφέας, ο Πωλ Άλβς, είπε ότι με τη νέα νομοθεσία, η PHAC θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τοποθεσίας για κινητά και εξέφρασε φόβο ότι «η ανίχνευση επαφών δεν θα απαιτεί πλέον άδεια ή ένταλμα».

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα