ΑΘΗΝΑ
16:20
|
26.04.2024
Οι γυναίκες που ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων πρέπει να συνοδεύονται από αρσενικό μέλος της οικογένειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αφγανές που θέλουν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις οδικώς θα πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σύμφωνα με νέα διαταγή που εξέδωσαν, χθες Κυριακή, οι Ταλιμπάν, προχωρώντας σε έναν ακόμα περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο.

Η ομάδα εκστρατείας Human Rights Watch αναφέρει ότι μετά και από αυτό το μέτρο, οι γυναίκες είναι πιο φυλακισμένες από ποτέ. Η Χέδερ Μπαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια της ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η διαταγή «κλείνει τις ευκαιρίες στις [γυναίκες] να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα» ή «να μπορούν να φύγουν εάν αντιμετωπίζουν βία στο σπίτι».

Η τελευταία διαταγή, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Βίας των Ταλιμπάν, αναφέρει ότι οι γυναίκες που ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων πρέπει να συνοδεύονται από ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας.

«Ένιωσα πολύ άσχημα», αναφέρει η Φατίμα, μια μαία που ζει στην Καμπούλ, στο BBC, «Δεν μπορώ να βγω έξω μόνη μου. Τι πρέπει να κάνω εάν είτε εγώ είτε το παιδί μου είμαστε άρρωστοι και ο σύζυγός μου δεν είναι διαθέσιμος;». Και προσθέτει: «Οι Ταλιμπάν άρπαξαν την ευτυχία μας… Έχω χάσει και την ανεξαρτησία και την ευτυχία μου».

Η διαταγή καλεί τους ιδιοκτήτες οχημάτων να αρνούνται να επιβιβάσουν γυναίκες που δεν φορούν καλύμματα προσώπου ή χιτζάμπ, αν και δεν αναφέρει ποιον τύπο κάλυψης είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν οι γυναίκες που ήδη οι περισσότερες φορούν μαντίλες, ενώ απαγορεύει επίσης και την αναπαραγωγή μουσικής στα οχήματα.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων, οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν την εργασία στις περισσότερες γυναίκες, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανοιχτά μόνο για αγόρια και άνδρες δασκάλους, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν την απαγόρευση εμφάνισης γυναικών σε τηλεοπτικές σειρές και διέταξαν γυναίκες δημοσιογράφους και παρουσιάστριες να φορούν μαντίλες όταν εμφανίζονται στην οθόνη.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί είναι «προσωρινοί» και ισχύουν μόνο για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χώροι εργασίας και εκπαίδευσης είναι «ασφαλή» για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους στη δεκαετία του 1990, όμως, οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί μόνιμα τόσο από την εκπαίδευση όσο και από την εργασία.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα