ΑΘΗΝΑ
14:11
|
24.04.2024
Βαθαίνει η διαμάχη για τις εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Σομαλίας Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υπό αναστολή τον πρωθυπουργό της χώρας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε, μια ημέρα μετά τη διαμάχη των δύο ανδρών σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση των εκλογών.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε και να του αφαιρέσει τις εξουσίες του, καθώς συνδεόταν με τη διαφθορά», ανέφερε το γραφείο του Προέδρου σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παρέμβαση σε έρευνα σχετικά με την αρπαγής γης.

Οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου, πιο γνωστού ως Φαρμάτζο, και του πρωθυπουργού Ρόμπλε, ήταν εδώ και καιρό ψυχρές, με την τελευταία εξέλιξη να προκαλεί νέους φόβους για τη σταθερότητα της Σομαλίας καθώς αγωνίζεται να διεξαγάγει εκλογές.

Την Κυριακή, ο Ρομπλ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία, αφού ο Φαρμάτζο απέσυρε την εντολή του πρωθυπουργού για τη διοργάνωση των εκλογών και ζήτησε τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής για τη «διόρθωση» των ελλείψεων.

Ο Ρόμπλ, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα απαντήσει στην ανακοίνωση της διαθεσιμότητάς του, δήλωσε ότι ο Φαρμάτζο δεν επιθυμεί η διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στη χώρα.

Τον Απρίλιο, φιλοκυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι μαχητές ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών στους δρόμους του Μογκαντίσου, καθώς ο Φαρμάτζο παρέτεινε τη θητεία του χωρίς να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Η συνταγματική κρίση εκτονώθηκε μόνο όταν ο πρόεδρος πήρε πίσω την παράταση της θητείας του και ο πρωθυπουργός μεσολάβησε στη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την διεξαγωγή εκλογών.

Όμως, στους επόμενους μήνες, ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ανδρών εκτροχίασε ξανά τις εκλογές, δημιουργώντας εντάσεις και με τους δυτικούς συμμάχους που από καιρό ανυπομονούσαν να τελειώσει η διαδικασία ειρηνικά.

Πρόεδρος και πρωθυπουργός συμφώνησαν να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις μόλις τον Οκτώβριο και απηύθυναν μια ενιαία έκκληση για επιτάχυνση της διαδικασίας των παγωμένων εκλογών.

Οι εκλογές για την Άνω Βουλή ολοκληρώθηκαν σε όλες τις πολιτείες και η ψηφοφορία για την Κάτω Βουλή ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αναλυτές το εκλογικό αδιέξοδο έχει αποσπάσει την προσοχή από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Σομαλίας, κυρίως τις επιθέσεις των τζιχαντιστών της της Αλ Σαμπάαμπ.

Οι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου πριν από μια δεκαετία, αλλά διατηρούν τον έλεγχο περιοχών της υπαίθρου και συνεχίζουν να πραγματοποιούν θανατηφόρες επιθέσεις στην πρωτεύουσα και αλλού.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα