ΑΘΗΝΑ
00:13
|
28.02.2024
Ο τυφώνας Ίντα, οι πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο και η καταιγίδα στο Τέξας μεταξύ των πιο δαπανηρών καταστροφών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι 10 πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές φέτος προκάλεσαν ζημιές άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Christian Aid που τονίζει ότι αυτές οι δέκα καταστροφές προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.075 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 1,3 εκατομμυρίου.

Η βρετανική οργάνωση, που κάθε χρόνο υπολογίζει το κόστος καιρικών συμβάντων όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες σύμφωνα με τις ασφαλιστικές αξιώσεις, αναφέρει ότι το συνολικό κόστος αυξήθηκε κατά 13%, σημειώνοντας ότι αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η πιο δαπανηρή καταστροφή για το 2021 ήταν ο τυφώνας «Ίντα», που έπληξε τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε ζημιές περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφού σάρωσε τη Λουιζιάνα στα τέλη Αυγούστου, κατευθύνθηκε προς τα βόρεια και δημιούργησε εκτεταμένες πλημμύρες στη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή.

Ακολουθούν οι πολύνεκρες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο τον Ιούλιο με κόστος 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η καταιγίδα στο Τέξας, που απέκλεισε το ηλεκτρικό δίκτυο της μεγάλης πολιτείας, κόστισε 23 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας περίπου 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πλημμύρες στον Καναδά, ο παγετός στη Γαλλία την άνοιξη, ο κυκλώνας στην Ινδία και το Μπαγκλαντές τον Μάιο στοίχισαν επίσης  πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι αυτή καλύπτει κυρίως καταστροφές σε πλούσιες χώρες, όπου οι υποδομές είναι περισσότερο ασφαλισμένες, όπως και ότι το οικονομικό κόστος των καταστροφών στις φτωχές χώρες είναι συχνά ανυπολόγιστο. Για παράδειγμα οι πληγέντες από πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν ανέρχονται σε περίπου 800.000 ανθρώπους.

«Μερικά από τα πιο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021 έπληξαν τα φτωχότερα έθνη, τα οποία έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε παράλληλα η Christian Aid. 

Πηγή: The Guardian / Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και η Τενερίφη

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Πυρκαγιά τώρα στο Ρέθυμνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα