ΑΘΗΝΑ
13:47
|
28.04.2024
Τον Νοέμβριο του 2019, αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας εκτόξευσε δακρυγόνο στο πρόσωπο της την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Νοέμβριο του 2019, ένας αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας εκτόξευσε δακρυγόνο στο πρόσωπο της Φαβιόλα Καμπιγιάι, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της στη συνοικία Σαν Μπερνάρτνο του Σαντιάγο. Το αποτέλεσμα ήταν η εργάτρια, μητέρα τριών παιδιών, ιθαγενής και σήμερα -μετά τις πρόσφατες εκλογές- μέλος της Γερουσίας να τυφλωθεί και να χάσει την αίσθηση της γεύσης και της οσμής.

Τη Δευτέρα, η Χιλιανή Δικαιοσύνη ανέβαλε την ακρόαση για την προετοιμασία της δίκης κατά του δράστη της επίθεσης, Πατρίτσιο Ματουράνα.

Η ακρόαση εναντίον του πρώην αστυνομικού, για τον οποίο οι δικηγόροι της Καμπιγιάι ζητούν ζητούν 15ετή φυλάκιση θα διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου. Η εισαγγελία, ωστόσο, ζητά μόνο 12 χρόνια φυλάκιση για τον Ματουράνα, ο οποίος αποτάχθηκε πριν από μήνες από τη Στρατιωτική Αστυνομία (Carabineros), ένα ίδρυμα που έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες υποθέσεις κρατικής τρομοκρατίας.

Η Φαβιόλα Καμπιγιάι λέει ότι «μερικές φορές» χάνει την πίστη της στη Χιλιανή Δικαιοσύνη επειδή η δίκη «αργεί πολύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 400 αποδείξεις».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, μαθητές λυκείου και κολεγίου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των ναύλων του μετρό του Σαντιάγο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ενώθηκαν μαζί τους για να ξεκινήσουν ένα παρατεταμένο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική τάξη που κληρονόμησε στη χώρα η δικτατορία του Πινοσέτ.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν άμεσοι μάρτυρες της βίαιης αστυνομικής καταστολής που επέτρεψε ο Πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους θεσμούς.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα