ΑΘΗΝΑ
11:32
|
21.09.2024
Όλα όσα ζούμε σήμερα αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία της Βορείου Ιρλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πίστευαν ότι επίκειται κίνδυνος πανδημίας από το 1997 και είχαν χαράξει ένα σχέδιο δράσης, , το οποίο συμπεριελάμβανε το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και κλείσιμο των συνόρων.

Ο βρετανικός «Γκάρντιαν» (Guardian) φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία της Βορείου Ιρλανδίας, τα οποία μπορεί κάποιος να διαβάσει στη διεύθυνση των Εθνικών Αρχείων του Κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα οι Βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέμεναν το ξέσπασμα μιας πανδημίας γρίπης από την Άπω Ανατολή και για αυτό είχαν παρουσιάσει τον Μάρτιο του 1997 ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το σχέδιο περιελάμβανε τον άμεσο μαζικό εμβολιασμό του βρετανικού πληθυσμού, το κλείσιμο των συνόρων αλλά και των σχολείων.

Το σχέδιο που είχαν χαράξει οι Βρετανοί ανέφερε: «Οι ακόλουθες συνθήκες που συνυπάρχουν υποδηλώνουν ότι μια πανδημία είναι επικείμενη -η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπης που έχει μια αξιοσημείωτη αντιγονική μετατόπιση- ένας νέος ιός. Θα υπάρξει υψηλό ποσοστό ευπαθών ατόμων στον πληθυσμό, δηλαδή χωρίς ανοσία στον νέο ιό είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη μόλυνση με παρόμοιο ιό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος ιός μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει νόσηση». Στο ίδιο έγγραφο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν: «Γενικά, νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της γρίπης έχουν εμφανιστεί στην Άπω Ανατολή και εξαπλώνονται μέσω της Ασίας ή των αντιπόδων τους προς την Ευρώπη. Εάν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια προειδοποίηση πριν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η εξάπλωση μπορεί να είναι πολύ γρήγορη».

Η μελέτη του 1997 προέβλεπε ότι ένας νέος ιός γρίπης από την Κίνα θα εξαπλωνόταν πιο γρήγορα από την προηγούμενη πανδημία του 1968 εξαιτίας του εμπορικού και τουριστικού ανοίγματος της χώρας. Επιπροσθέτως σημειώνει ότι η διασπορά του ιού επιτείνεται από την «αύξηση των διεθνών μετακινήσεων των πολιτών και τη χρήση περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς». Η απάντηση της τότε επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βορείου Ιρλανδίας, δρ. Ελίζαμπεθ Μίτσελ, ήταν: «η ανοσοποίηση του πληθυσμού με ένα ειδικό εμβόλιο για τη γρίπη, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Γενικά, είναι σχεδόν απίθανη η αναχαίτιση της εξάπλωσης μιας τέτοιας γρίπης, αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με τη μείωση των μη απαραίτητων μετακινήσεων του γενικού πληθυσμού και με τη σύσταση να μένουν οι πολίτες στα σπίτια τους». Και επισήμανε: «το κλείσιμο των σχολείων ενδεχομένως θα δημιουργούσε προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς αλλά είναι μια επιλογή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Με λίγα λόγια όλα όσα ζούμε σήμερα…

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σρι Λάνκα: Πρώτες εκλογές μετά την απομάκρυνση Προέδρου το 2022

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα