Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) φέρεται να υποστήριζε και να χρηματοδοτούσε μυστικά πειράματα για τη σχιζοφρένεια σε 311 παιδιά από τη Δανία, πολλά υιοθετημένα ή από ορφανοτροφεία, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις σκανδιναβικές χώρες.
Το ντοκιμαντέρ της δανέζικης ραδιοφωνίας «The Search for Myself» («Σε αναζήτηση εαυτού») κατηγορεί την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ ότι υποστήριξε τέτοιου είδους πειράματα στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Οι έρευνες φαίνεται πως στόχευαν στην ανάλυση της σχέσης μεταξύ σχιζοφρένειας και κληρονομικότητας ή του περιβάλλοντος.
Ο Περ Γουένικ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε αυτά τα πειράματα όταν ήταν παιδί, υποστήριξε ότι τον είχαν τοποθετήσει σε μια καρέκλα, με ηλεκτρόδια δεμένα πάνω του και τον ανάγκαζαν να ακούει δυνατούς, τσιριχτούς θορύβους. Ο στόχος του τεστ υποτίθεται πως ήταν να διαπιστωθεί εάν ο ίδιος είχε κληρονομημένα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.
«Ήταν μια πολύ άβολη κατάσταση. Και δεν είναι μόνο η ιστορία μου, είναι η ιστορία πολλών παιδιών», είπε Γουένικ, περιγράφοντας την εμπειρία του.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από μια υπηρεσία υγείας των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υποστήριξη από το Human Ecology Fund, το οποίο λειτουργεί για λογαριασμό της CIA, σύμφωνα με τον Γουένικ και τα Εθνικά Αρχεία της Δανίας.
Ενώ στα παιδιά δεν είχε δοθεί καμία οδηγία ή ενημέρωση σχετικά με τον σκοπό των πειραμάτων, κατά τη διάρκεια ή μετά την έρευνα, μια διατριβή δημοσιεύτηκε το 1977 από τον Δανό ψυχίατρο Φιντ Σούλσινγκερ περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία και τη μεθοδολογία των πειραμάτων.
Ο Γιάκομπ Κνάγκε Ράσμουσσεν του Μουσείου Πρόνοιας της Δανίας είπε ότι η συγκεκριμένη είναι η πρώτη και μοναδικά τεκμηριωμένη περίπτωση όπου παιδιά υπό φροντίδα χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς στη χώρα.
«Δεν γνωρίζω παρόμοιες προσπάθειες, ούτε στη Δανία ούτε στη Σκανδιναβία. Είναι φρικτές πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τον Κώδικα της Νυρεμβέργης του 1947, ο οποίος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επρόκειτο να θέσει ορισμένους ηθικούς περιορισμούς για τα πειράματα σε ανθρώπους», δήλωσε ο Ράσσμουσεν.
ΠΗΓΗ: RT