ΑΘΗΝΑ
03:35
|
16.05.2024
Οι τρομακτικές σκηνές που ζήσαμε στα προηγούμενα κύματα είναι «πλέον ιστορία», σύμφωνα με τον Τζον Μπελ, καθηγητή Ιατρικής στην Οξφόρδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τρομακτικές σκηνές που ζήσαμε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας είναι «πλέον ιστορία», σύμφωνα με τον Τζον Μπελ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλο βιοεπιστημών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4 του BBC, ο Μπελ ανέλυσε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα κορονοϊού «σπάνε» μεν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, ωστόσο ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει «πολύ, πολύ χαμηλός».

«Η συχνότητα περιστατικών σοβαρής νόσησης και θανάτου από αυτήν την ασθένεια [Covid] ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τότε που όλοι εμβολιαστήκαμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε», ανέφερε στο BBC, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι φρικτές σκηνές που είδαμε πριν από έναν χρόνο -με τις γεμάτες ΜΕΘ και πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα- αποτελούν πλέον Ιστορία κατά την άποψή μου και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής Ιατρικής.

Αναφερόμενος στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού πρόσθεσε ότι «η νόσηση που προκαλεί φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, καθώς πολλοί άνθρωποι μένουν σχετικά μικρό διάστημα στο νοσοκομείο, δεν χρειάζονται οξυγόνο και η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι περίπου τρεις ημέρες, δεν είναι η ίδια νόσος που βλέπαμε πριν από έναν χρόνο».

Μελέτη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ανέφερε ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω της παραλλαγής Όμικρον σε σύγκριση με το προηγούμενο στέλεχος της Δέλτα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα άτομα με Όμικρον εκτιμάται ότι έχουν 31% με 45% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα επείγοντα σε σύγκριση με εκείνους που νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα, αλλά και 50 έως 70% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία.

Όπως τονίστηκε, βέβαια, η ανάλυση είναι «πρώιμη και εξαιρετικά επισφαλής» λόγω του μικρού αριθμού των κρουσμάτων Όμικρον στα νοσοκομεία, ωστόσο συνάδει με τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτες επιστημόνων στη Νότια Αφρική και τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Πάντως, παρότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει χαμηλός και η αρχική έρευνα δείχνει ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρή όσο άλλα στελέχη του κορονοϊού, οι ειδικοί του κλάδου υγείας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι ο τεράστιος αριθμός λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων και στην υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακόμα κι αν η Όμικρον αποδειχθεί «ηπιότερη» από άλλα στελέχη, ο πιθανός φόρτος κρουσμάτων θα μπορούσε να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ιός είναι ανεξέλεγκτος – με τον κίνδυνο να αφορά ιδίων τους μη εμβολιασμένους.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα