ΑΘΗΝΑ
11:16
|
19.04.2024
900 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την αστυνομία τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο θάνατος της 14χρονης Βαλεντίνα Ορελάνα Περαλτα είναι ο τελευταίος σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών θανάτων από τα «χέρια του νόμου» σε μια χώρα όπου τα όπλα αφθονούν και η αστυνομία καταφεύγει εύκολα στη θανατηφόρα βία.

«Το μόνο πράγμα που θέλω είναι δικαιοσύνη για την κόρη μου», δηλώνει ο πατέρας της άτυχης έφηβης, Χουάν Πάμπλο Ορελάνα. «Δεν θα ησυχάσω, μέχρι όλοι αυτοί οι εγκληματίες να βρεθούν στη φυλακή». «Το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει ήταν Αμερικανός πολίτης. Αλλά ο θάνατος είναι αυτό που βρήκε τελικά σ’ αυτή τη χώρα» συμπληρώνει.

Η Βαλεντίνα, μια μετανάστρια από τη Χιλή, βρισκόταν σε ένα από τα δοκιμαστήρια ρούχων πολυκαταστήματος, την περασμένη Πέμπτη, όταν η αστυνομία του Λος Άντζελες έσπευσε στον χώρο μετά από καταγγελίες ότι άγνωστος άνδρας απειλούσε τους πελάτες με μια κλειδαριά ασφαλείας ποδηλάτου.

Το βίντεο του χαοτικού περιστατικού δείχνει αρκετούς αστυνομικούς να περιφέρονται στους διαδρόμους με τραβηγμένα όπλα, και έναν από αυτούς να ανοίγει πυρ μόλις βλέπει τον ύποπτο.

Μία από τις σφαίρες που έριξε πέρασε από έναν τοίχο και σκότωσε τη μαθήτρια, η οποία δοκίμαζε ρούχα με τη μητέρα της για τα Χριστούγεννα.

«Ήμασταν μαζί σε ένα δοκιμαστήριο», αναφέρει η μητέρα. «Ακούσαμε ουρλιαχτά, καθίσαμε αγκαλιά και προσευχόμασταν, όταν κάτι χτύπησε τη Βαλεντίνα και μας πέταξε στο πάτωμα. Πέθανε στην αγκαλιά μου, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα…»

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Μάικλ Μουρ δεσμεύτηκε για «πλήρη και διαφανή έρευνα» για τον θάνατο της Βαλεντίνα, όμως ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έσπευσαν να επικρίνουν την χρήση όπλων σε ένα πολυκατάστημα, όπου οι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τις πλήρεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του αν και πού βρίσκονταν αθώοι πολίτες μέσα στον χώρο.

Δεν υπάρχει επίσημο εθνικό αρχείο για θανατηφόρους πυροβολισμούς από αστυνομικούς των ΗΠΑ και η αναφορά περιστατικών από τα αστυνομικά τμήματα είναι εθελοντική. Όμως, ένας απολογισμός της Washington Post δείχνει ότι 900 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την αστυνομία τον τελευταίο χρόνο.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα