ΑΘΗΝΑ
16:16
|
25.04.2024
Η ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει από το Κοσμοδρόμιο. Μια ταραγμένη χρονιά ανέδειξε μερικά από τα χειρότερα και τα καλύτερα στοιχεία των Βρετανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιαδήποτε ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο (HB), καλοκαίρι ή χειμώνα, η πρόγνωση του καιρού θα μπορούσε να είναι «Μαύρα σύννεφα, ‘βρώμικες’ βροχές, με περιστασιακή έντονη ηλιοφάνεια». Το έτος 2021 στο ΗΒ θα μπορούσε να περιγράφει με τον ίδιο τρόπο.

Σύννεφα Covid

Ο Covid έφερε μαύρα σύννεφα. Το 2021, σχεδόν 77.000 άνθρωποι πέθαναν από τον Covid, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο ΗΒ σε περίπου 148.000, από τον Απρίλιο του 2020. Στην Ευρώπη, μόνο η Ρωσία έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους. Το ποσοστό θανάτων από Covid στο ΗΒ – 2.197 ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους – είναι μεγαλύτερο από της Γαλλίας (1.865), της Γερμανίας (1.309) και της Ελλάδας (1.945), αλλά μικρότερο από του Βελγίου (2.400) και της Ιταλίας (2.457).

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, και εν μέσω πανδημίας Covid το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca. Παρά τα προβλήματα δεδομένων που εμποδίζουν την έγκρισή του στις ΗΠΑ και τα επιχειρήματα σχετικά με την παράδοση στην ΕΕ, οι 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca που παραδίδονται ανά τον κόσμο με λιγότερο από 4 δολάρια/ανά εμβόλιο μπορεί να έχουν σώσει περισσότερες ζωές από τις 2 δισεκατομμύρια δόσεις του πιο διάσημου εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 20 δολάρια/ανά εμβόλιο.

Το 2021, ο Covid όξυνε επίσης τις διαφορές σε μια ήδη διχασμένη χώρα. Η αντίδραση κατά των εμβολίων Covid δεν είναι τόσο υψηλή στο ΗΒ όσο σε ορισμένες άλλες χώρες, αν και μπορεί να ήταν υψηλότερη εάν το εμβόλιο AstraZeneca είχε αναπτυχθεί στη Γερμανία ή τη Γαλλία και όχι στο ΗΒ. Η ισχυρότερη αντίσταση ήταν ενάντια στα μέτρα -τα λοκντάουν, τις μάσκες, τα πιστοποιητικά του Covid και την κοινωνική απόσταση- για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα διάφορα μέρη του ΗΒ (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) εφάρμοσαν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ενώ η διαμάχη για τα μέτρα Covid συνεχίζεται καθώς το 2021 φτάνει στο τέλος του, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα κορονοϊού την ημέρα, περίπου το 90% λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Πολιτικές καταιγίδες

Η πολιτική του ΗΒ ήταν θυελλώδης, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο επίκεντρο. Αντί το Brexit να «απελευθερώσει» το ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το 2021 οι δυο τους βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη και, ιδιαίτερα, τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία για το Brexit δημιούργησε τελωνειακά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία). Το πρόβλημα για τον Τζόνσον είναι ότι υπέγραψε τη συμφωνία δηλώνοντας δημόσια ότι δεν θα υπήρχαν τελωνειακά σύνορα, ενώ έλεγε κατ’ ίδιαν στους Brexit συμμάχους του ότι θα υπήρχαν σύνορα αλλά θα τα ξεφορτωθεί. Η ΕΕ έχει κάνει παραχωρήσεις, αλλά τα σύνορα παραμένουν. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τζόνσον στην ΕΕ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το 2022, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο.

Η περιστασιακή σχέση του Τζόνσον με την αλήθεια θα είχε καταστρέψει οποιονδήποτε άλλον στη θέση του, αλλά ο Τζόνσον επέζησε από πολλά σκάνδαλα το 2021. Η πρόωρη κυκλοφορία του εμβολίου στο ΗΒ έσωσε τον Τζόνσον και την κυβέρνησή του, όταν μια καλά τεκμηριωμένη έκθεση αποκάλυψε ότι η κακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού είχε οδηγήσει σε χιλιάδες περιττούς θανάτους. Ο Τζόνσον επέζησε επίσης από ερωτήσεις σχετικά με το ποιος πλήρωσε για τις πολυτελείς διακοπές του στο Mustique και στην Ισπανία.

Ωστόσο, ο Τζόνσον βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η Εκλογική Επιτροπή του ΗΒ ερευνά ποιος του έδωσε έως και 234.000 ευρώ για να ανακαινίσει το πρωθυπουργικό διαμέρισμα στην Ντάουνινγκ Στριτ. Επιπλέον, η προσπάθεια του Τζόνσον να σώσει τον σύμμαχό του στο Brexit, βουλευτή Όουεν Πάτερσον, ο οποίος είχε παραβιάσει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες εναντίον του «λόμπινγκ», απέτυχε παταγωδώς άσχημα. Ο Πάτερσον παραιτήθηκε. Κατά τη διάρκεια των εκλογών για την αντικατάστασή του Πάτερσον, προέκυψε ​ότι εν μέσω τη διάρκεια λοκντάουν για τον κορονοϊό, τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι οικογένειες δεν μπορούσαν να δουν άρρωστα ή ετοιμοθάνατα αγαπημένα τους πρόσωπα στο νοσοκομείο, ο Τζόνσον είχε κάνει χριστουγεννιάτικα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον κατηγορήθηκε για αδικία και προνόμια και έχασε τις εκλογές για να αντικαταστήσει τον Πάτερσον από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η ήττα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Τζόνσον τον έλεγχο του κόμματός του. Τον Δεκέμβριο του 2021, 101 από τους Συντηρητικούς βουλευτές του καταψήφισαν τα σχέδιά του να εισαγάγει διαβατήρια για τον Covid για να μπορεί ο βρετανικός λαός να συχνάζει σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις εν μέσω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η πρότασή του πέρασε μόνο με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος και υπάρχει μια αίσθηση ότι η θέση του Τζόνσον ως πρωθυπουργού είναι ευάλωτη.

Αθλητική ηλιοφάνεια

Ο αθλητισμός είναι στο DNA του ΗΒ. Πολλά αθλήματα ξεκίνησαν εκεί, συμπεριλαμβανομένων μερικών που ίσως δεν φαντάζεστε, όπως το μπέιζμπολ, το πινγκ-πονγκ και η υδατοσφαίριση. Όπως πολύ συχνά συμβαίνει ο αθλητισμός έφερε λίγη ηλιοφάνεια στη ζωή των Βρετανών το 2021.

Η τεράστια κλίμακα και ο αριθμός των αθλητικών γεγονότων στο ΗΒ είναι αξιοσημείωτα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το ΗΒ φιλοξένησε το πρωτάθλημα τένις του Γουίμπλεντον, το βρετανικό Γκραν Πρι, το βρετανικό πρωτάθλημα γκολφ, και τους ημιτελικούς και τον τελικό του καθυστερημένου Euro 2020 στο ποδόσφαιρο. Όλα είναι παγκόσμια αθλητικά γεγονότα που προσελκύουν παίκτες και θεατές από όλο τον κόσμο. Υπήρχαν επίσης διεθνείς αναμετρήσεις με την Ινδία στο κρίκετ και με τη Νότια Αφρική για το Ράγκμπι Γούνινον. Οι λάτρεις τον αθλητισμού μπορούσαν επίσης να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο ή οποιοδήποτε από τα εγχώρια αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Ράγκμπι Λιγκ και των ιπποδρομιών.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε μια καλή χρονιά. Τα πλήθη επέστρεψαν στα γήπεδα, και στο Τσάμπιονς Λιγκ ένας παν-αγγλικός τελικός είδε την Τσέλσι να κερδίζει τη Μάντσεστερ Σίτι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε και στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ αλλά έχασε από τη Βιγιαρεάλ. Η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία έπαιξαν στους τελικούς του Euro 2020. Η Αγγλία, με έκπληξη, έφτασε στον τελικό για να χάσει, χωρίς έκπληξη, στα πέναλτι από την Ιταλία που άξιζε να νικήσει.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το ΗΒ τερμάτισε τέταρτο με 22 χρυσά μετάλλια, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το ΗΒ, με 46 χρυσά μετάλλια, ήταν δεύτερο μόνο μετά την Κίνα.

Πιο αθλητική ηλιοφάνεια ήρθε όταν η 19χρονη Έμμα Ραντουνάκου κέρδισε το πρωτάθλημα τένις των ΗΠΑ, και έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε τουρνουά τένις «Γκραντ Σλαμ» από το 1968. Ο παγκόσμιος Ππρωταθλητής της Φόρμουλα 1, ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον έδειξε αξιοπρέπεια στην ήττα. Παρά το γεγονός ότι έχασε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες αυτό που θα ήταν ένα ρεκόρ οχτώ πρωταθλημάτων στον τελευταίο γύρο του τελευταίου αγώνα της σεζόν, ο Χάμιλτον συνεχάρη αμέσως τον Μαξ Φερστάπεν για τη νίκη του.

2022

Το 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα γιορτάσει 70 χρόνια βασιλείας στον θρόνο, αλλά το ΗΒ, όπως και ο καιρός του, θα συνεχίσει να είναι άστατο. Ο πλήρης αντίκτυπος του Covid στην οικονομία και την κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη γνωστός. Το μέλλον του ΗΒ μετά το Brexit είναι αβέβαιο και η αποχώρηση της Σκωτίας από το ΗΒ παραμένει πιθανή. Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου του Brexit έχει κρυφτεί από τον Covid, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2021, τουλάχιστον το 60% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι το Brexit πηγαίνει άσχημα. Με τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό, η πολιτική του ΗΒ θα παραμείνει αμφιλεγόμενη. Με το μέλλον του αμφίβολο, η επιβίωση του Τζόνσον εξαρτάται από το αν το Συντηρητικό κόμμα του μπορεί να βρει κάποιον άλλον που είναι πιο πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Αναμφίβολα, το 2022 θα είναι άλλη μια σπουδαία χρονιά αθλητισμού στο ΗΒ. Οι Βρετανοί πυγμάχοι θα παλέψουν για παγκόσμιους τίτλους, η Ραντουνάκου μπορεί να κερδίσει περισσότερα γκραν σλαμ στο τένις, και ο Χάμιλτον μπορεί να επιστρέψει στη Φόρμουλα 1. Το ΗΒ θα φιλοξενήσει το γυναικείο τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2022, ενώ η ανδρική ομάδα έχει ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ 2020 στο Κατάρ.  Σε μια αβέβαιη χρονιά, ίσως η πιο αξιόπιστη πρόβλεψη είναι ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας θα βγει εκτός Μουντιάλ στα πέναλτι.

Καλή χρονιά σε όλους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα