ΑΘΗΝΑ
10:29
|
05.10.2022
Παγκαλλιτεχνικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουαρίου. Να παρθούν μέτρα για την επιβίωση και την υγεία του κλάδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε έκτακτη παρέμβαση προχωρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διεκδικήσει μέτρα επιβίωσης των εργαζομένων στον χώρο, που πλήττονται σκληρά από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από σήμερα το πρωί.

Τα μέτρα αφήνουν εκτός εργασίας τους μουσικούς -για μια ακόμη φορά τα τελευταία δύο χρόνια- καθώς απαγορεύεται ξανά η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, ειδικά, μάλιστα, σε περίοδο γιορτών που αποτελούν παραδοσιακά σημαντική πηγή εισοδήματος για τους εργαζόμενους του χώρου.

«Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες ανέργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλεί αμέσως μετά τις γιορτές, και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, σε παγκαλλιτεχνικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με αίτημα να παρθούν μέτρα για την επιβίωση και την υγεία του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου είπαν τα…συνδικαλιστικά κάλαντα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Άννας Στρατινάκη. Οι συγκεντρωμένοι, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας, αντί του παραδοσιακού “Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά…”, χρησιμοποίησαν το : «Εμείς δεν ζητιανεύουμε /Το δίκιο μας γυρεύουμε…»,προειδοποιώντας για νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά το κάλεσμα αναφέρει:

«Τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθιστούν αδύνατη την εργασία του μουσικού -για μια ακόμη φορά- καθώς απαγορεύει ξανά τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση. Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες ανέργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα επιδοτεί τους επιχειρηματίες παραγωγούς και εργοδότες – γενναιόδωρα τους μεγάλους, με ψίχουλα τους μικρούς. Το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η ατομική ευθύνη. Μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία, αγνοώντας τις έρευνες των επιστημόνων, που λένε ότι θα είχαμε κατά 40% λιγότερους νεκρούς με ένα επαρκέστερο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πολλές παραστάσεις, παραγωγές, συναυλίες ακυρώνονται ή αναβάλλονται με τραγικές συνέπειες για τους μουσικούς. Ενώ οι γιορτές είναι παραδοσιακά περίοδος εντατικής εργασίας για τον κλάδο μας, σήμερα μένουμε χωρίς εισόδημα. Διακινδυνεύσαμε την υγεία μας δουλεύοντας σε χώρους με συνωστισμό που συχνά δεν τηρούσαν τα μέτρα, δεχτήκαμε πιέσεις να εργαστούμε ακόμα και με Covid, ενώ ακόμη και κρούσματα αποκρύφτηκαν για να μην “πέσει” η παραγωγή. Τώρα απαγορεύτηκε εντελώς η μουσική, είμαστε όλοι άνεργοι με κρατική εντολή, χωρίς καμιά αποζημίωση.

 Δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν την κατάσταση.

Καλούμε σε παγκαλλιτεχνικό – πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10/01/22 στο Σύνταγμα.

 Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

  • Δωρεάν rapid test σε όλους τους εργασιακούς – συναυλιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση σε όλους των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Η επιδημιολογική επιτήρηση δεν είναι αποκλειστικά ατομική μας ευθύνη, ούτε μπορεί το κόστος της να βαρύνει τους εργαζόμενους. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
  • Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας μας.
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων συναδέλφων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα.
  • Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021 καθώς και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021 που δικαιούμαστε από τα ένσημα των επιδοτήσεων.
  • Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορούμε να πάρουμε επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα.
  • Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
  • Να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από Covid-19.

Στο δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας. Καλούμε σε συντονισμό όλα τα Σωματεία στο Θέαμα – Ακρόαμα και όλους τους φορείς Καλλιτεχνών. Όλοι και όλες στο Σύνταγμα με τα μουσικά μας όργανα.

Ξέρουμε πως μέσα από τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσεις. Θα συνεχίσουμε μαζικά με μεγαλύτερη δύναμη, επιμονή και συσπείρωση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Τεχεράνη καλεί τον Βρετανό πρεσβευτή για εξηγήσεις

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην Κόρινθο

Στο εδώλιο ξανά σήμερα ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Εξοικονόμηση ενέργειας: Στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου για τα καταστήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα