ΑΘΗΝΑ
17:30
|
16.05.2022
Η απογευματινή συγκέντρωση αναμένεται να είναι η 11η μεγαλύτερη αφότου έγινε το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μπλακάουτ» στην πρόσβαση των Σουδανών πολιτών στο Ιντερνετ και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους έχουν επιβάλλει από νωρίς σήμερα δυνάμεις του στρατού σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στη νέα μαζική διαδήλωση κομμάτων της αντιπολίτευσης και κοινωνικών φορέων που ζητούν την άμεση απομάκρυνση των στρατιωτικών αξιωματούχων από την πολιτική εξουσία.

Σύμφωνα με αραβικά δίκτυα, οι στρατιωτικές αρχές έδωσαν εντολή στην Σουδανική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών να σταματήσει την πρόσβαση των πολιτών σε κινητά τηλέφωνα και Ιντερνετ.

Στη συνέχεια δυνάμεις του στρατού μπλόκαραν τις γέφυρες του Νείλου που συνδέουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ με τα βόρεια προάστια και την δίδυμη πόλη Ομντουρμάν.

Στη μοναδική από τις γέφυρες του Χαρτούμ που έμεινε ανοικτή ο στρατός έχει στήσει αυτοσχέδιο «φυλάκιο ελέγχου».

Η σημερινή συγκέντρωση αναμένεται να είναι η 11η μεγαλύτερη αφότου έγινε το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου σε βάρος του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ από τον στρατηγό και μεταβατικό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Αυτό παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι αρχές με αφορμή την πανδημία.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις και οι πιέσεις ξένων χωρών ανάγκασαν τον Σουδανό στρατηγό να αποκαταστήσει στην εξουσία τον ανατραπέντα πρωθυπουργό, ωστόσο τα χέρια του τελευταίου θεωρούνται «δεμένα» σε αρκετά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Από το τέλος Οκτωβρίου ως σήμερα έχουν πέσει νεκροί από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας σε διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών της 25ης Οκτώβρη    τουλάχιστον 48 διαδηλωτές ενώ από τις 19 Δεκεμβρίου 13 διαδηλώτριες έχουν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ομαδικού βιασμού από στρατιώτες στο πλαίσιο κινητοποιήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται…στη Σομαλία

Συνελήφθη 40χρονος που εκβίαζε 30χρονη για να μη δημοσιοποιήσει φωτογραφίες της

Ξεκίνησε μπαράζ προσαγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ινδονησία: Αιματηρό τροχαίο με 14 νεκρούς και 10 τραυματίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα