ΑΘΗΝΑ
07:30
|
18.08.2022
Επισημαίνουν πως ο Ασάνζ βρίσκεται «σε κατάσταση που ενέχει κινδύνους για την ψυχική και την σωματική του υγεία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον ακτιβιστή δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ με διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τονίζουν πως διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Ένωση Συγγραφέων «PEN Club» και οι «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» κατηγορούν την βρετανική Δικαιοσύνη ότι με την τακτική της καταδικάζει ουσιαστικά τον ιδρυτή των WikiLeaks σε αργό θάνατο.

Επισημαίνουν πως ο επί επτά χρόνια εγκλεισμός του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αλλά και τα τρία χρόνια κράτησής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα, τον έχουν οδηγήσει – «σε κατάσταση που ενέχει κινδύνους για την ψυχική και την σωματική του υγεία».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά αρχειοθέτηση των κατηγοριών και αποφυλάκιση του  Ασάνζ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν πως το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ με εγγυήσεις που υποτίθεται ότι έχει δώσει η αμερικανική πλευρά ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα μεταφερθεί στην απάνθρωπη φυλακή ADX Florence του Κολοράντο, όπου κάθε επαφή με τον έξω κόσμο είναι αδύνατη.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, με κοινή δήλωσή τους συμπαρίστανται στον δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορήθηκε με ψευδείς μαρτυρίες προκειμένου να τρωθεί η υπόστασή του ως ερευνητή δημοσιογράφου στην ευρύτερη κοινή γνώμη και να αμφισβητηθούν οι αποκαλύψεις του ως αναξιόπιστες.

Διαμαρτύρονται για την αφωνία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνουν ότι θα σταθούν απέναντι στην προσπάθεια του συστήματος να τον φιμώσει και να τον εξοντώσει και ζητούν να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Η επίθεση εναντίον του είναι επίθεση ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία.

Καταλήγουν τονίζοντας:

Είναι, τέλος, καιρός να γίνει δεκτή η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα στέκονται πάντα στο πλευρό όλων όσων αναζητούν την αλήθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκάδες τα θύματα στα πύρινα μέτωπα της Αλγερίας

Οδηγίες για το νέο κύμα καύσωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου

Και όμως ο Σίλβιο επιμένει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα