ΑΘΗΝΑ
18:56
|
03.05.2024
To 2021, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρέθηκε στην κορυφή της μακάβριας λίστας, με 20 δολοφονίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαράντα πέντε δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης δολοφονήθηκαν το 2021. Ήταν κατά το ένα τρίτο λιγότεροι σε σύγκριση με τους 65 που δολοφονήθηκαν το 2020, όμως ο απολογισμός παραμένει βαρύς στην Ασία, ιδίως στο Αφγανιστάν.

Η Διεθνής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), που έχει 600.000 μέλη σε 140 χώρες, εκτιμά πως από το 1991 έχουν δολοφονηθεί σε όλον τον κόσμο 2.721 εργάτες της ενημέρωσης.

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της περιορισμένης έκθεσης των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, καθώς ολοένα και λιγότεροι είναι αυτοί που καλύπτουν» τα γεγονότα στις εμπόλεμες ζώνες, εξήγησε η IFJ.

Θύματα οργανωμένου εγκλήματος και στην Ελλάδα

«Ταυτόχρονα, οι απειλές που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες και καρτέλ των ναρκωτικών, από τις παραγκουπόλεις του Μεξικού μέχρι τους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων στην Ελλάδα και την Ολλανδία, εξακολουθούν να αυξάνονται και εξηγούν τις πολλές στοχευμένες δολοφονίες» τονίζεται στην ανακοίνωση της IFJ.

Ανά περιοχή, τη χρονιά που φεύγει, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται στην κορυφή της μακάβριας λίστας, με 20 δολοφονίες.

Ακολουθεί η Αμερική (10), η Αφρική (8), η Ευρώπη (6) και η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόσμος (μόνο ένας).

Open season on media': journalists increasingly targeted at Los Angeles  protests | Protest | The Guardian

Σε αυτές τις 45 δολοφονίες προστίθεται και ο θάνατος από ατύχημα δύο δημοσιογράφων στο Ιράν.

Μολονότι η μείωση που παρατηρήθηκε το 2021 είναι «καλή είδηση», δεν αποτελεί παρά ελάχιστη παρηγοριά για τη βία που συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε δημοσιογράφους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν (9), το Μεξικό (8), η Ινδία (4) και το Πακιστάν (3), εκτιμά η IFJ.

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ στοχοθετούνται συχνά όταν καταγγέλλουν τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κατάχρηση εξουσίας στις χώρες τους.

Η IFJ ζήτησε μια «νέα σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δημοσιογράφων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη-«Ένα Χρόνο Μετά»: Το νέο τραγούδι των Κότσιρα και Κόμη Χ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα