ΑΘΗΝΑ
00:42
|
24.04.2024
Έφυγε από τη ζωη σε ηλικία 94 ετών η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Gertrude Pressburger.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Gertrude Pressburger, η οποία έγινε διάσημη κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας της Αυστρίας το 2016 με ένα μήνυμα βίντεο στο οποίο η «Mrs Gertrude» προειδοποιούσε για το μίσος και τον αποκλεισμό που καλλιεργούνται από την ακροδεξιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA) που επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press, η οικογένειά της δήλωσε πως η  Pressburger κατέληξε την Παρασκευή μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία ήταν άρρωστη. 

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Pressburger, η οποία ήταν κόρη ξυλουργού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιέννη. Η εβραϊκή οικογένειά της ασπάστηκε τον καθολικισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να διωχθούν από τους Ναζί μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία το 1938. Αφού ο πατέρας της συνελήφθη και βασανίστηκε από τη μυστική αστυνομία της Γκεστάπο των Ναζί για φερόμενη πολιτική δραστηριότητα, η οικογένεια κατάφερε να δραπετεύσει στη Γιουγκοσλαβία και αργότερα στην Ιταλία.

Το 1944, η οικογένεια συνελήφθη και απελάθηκε στο στρατόπεδο των Ναζί στο Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τη Γερμανία Πολωνία, όπου η μητέρα της και τα δύο μικρότερα αδέρφια της δολοφονήθηκαν. Ο πατέρας της σκοτώθηκε επίσης από τους Ναζί.

Μετά τον πόλεμο η Pressburger επέστρεψε στη Βιέννη, χωρίς όμως αρχικά να μιλήσει για τις συνθήκες και τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Το 2016, εν μέσω ακροδεξιάς ρητορικής ενόψει των προεδρικών εκλογών της χώρας, η Pressburger έγινε γνωστή μέσω ενός βίντεο στο οποίο προειδοποιούσε τη νεότερη γενιά της Αυστρίας για τις εξευτελιστικές πρακτικές και τον αποκλεισμό των μειονοτήτων από τους Ναζί, και καλούσε τους νεαρούς Αυστριακούς να βγουν και να ψηφίσουν. Το βίντεο παρακολουθήθηκε και κοινοποιήθηκε εκατομμύρια φορές. «Εγώ απλά είπα αυτό που σκεφτόμουν. Αυτό είναι όλο. Και αυτό βρήκε τον στόχο του. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί», ανέφερε η ίδια στη συνέχεια, μιλώντας στο APA.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (Alexander Van der Bellen), από το Κόμμα των Πρασίνων δήλωσε αργότερα ότι ενδεχομένως το βίντεο να είχε κάποια επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα, βάσει του οποίου ο ίδιος προηγήθηκε οριακά, μετά από μόλις έναν επαναληπτικό γύρο, έναντι του υποψηφίου του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ (Norbert Hofer).

«Δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, αλλά είμαι πεπεισμένος για το ότι είχε αντίκτυπο, δηλαδή αποτέλεσμα, και ειδικά στους νέους και πολύ νέους ανθρώπους» δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα