ΑΘΗΝΑ
13:24
|
19.04.2024
Η Γαλλία έγινε η έκτη χώρα παγκοσμίως που μετρά περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία έγινε η έκτη χώρα παγκοσμίως που μετρά περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 219.126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο, στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα καταγράφει περισσότερες από 200.000 μολύνσεις.

Η Γαλλία ακολουθεί τις ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Βρετανία και Ρωσία καταμετρώντας πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα.

Ο σημερινός απολογισμός είναι ο δεύτερος υψηλότερος έως σήμερα μετά το ρεκόρ των 232.200 μολύνσεων χθες Παρασκευή, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες λόγω της πρόσφατης αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.

Στο διάγγελμά του για την έλευση του νέου έτους, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο να περιορίσει περαιτέρω τις ατομικές ελευθερίες.

Όμως, η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι από τη Δευτέρα η χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους θα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών έναντι 11 ετών προηγουμένως.

Ορισμένες μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών το Παρίσι και η Λιόν, έχουν επιβάλει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους δρόμους για όλους τους πολίτες.

Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε στο απόλυτο ρεκόρ των 157.651 μολύνσεων, καθώς σχεδόν πενταπλασιάστηκε σε διάστημα ενός μήνα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών covid-19 που νοσηλεύονται αυξήθηκε κατά 96 το τελευταίο 24ωρο κι ανέρχεται σε υψηλό 7 μηνών, στους 18.811.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 110 σε διάστημα 24 ωρών, στους 123.851 νεκρούς, ο 12ος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως. Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων ημερήσιων θανάτων έφθασε τους 186, ένα υψηλό από τη 14η Μαΐου.

Βρετανία: Ένα ακόμη ρεκόρ κρουσμάτων στην Αγγλία

Η Αγγλία ανακοίνωσε σήμερα ένα ακόμη ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, 162.572 νέες μολύνσεις, ένας αριθμός υψηλότερος από τις 160.276 μία ημέρα πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις βρετανικές αρχές.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 154 νέοι θάνατοι από τη νόσο στην Αγγλία, μέσα σε 28 ημέρες έπειτα από ένα θετικό τεστ, ένας αριθμός μικρότερος των 178 χθες.

Ο απολογισμός που δίνουν οι βρετανικές αρχές συνήθως περιλαμβάνει τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όμως σήμερα αυτό δεν έγινε, λόγω διαφορών στην καταγραφή το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς.

Ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη Βρετανία έσπασε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία. Εντούτοις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα.

Ιταλία: 141.262 νέα κρούσματα, 111 θάνατοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 141.262 κρούσματα κορονοϊού και 111 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.084.295 διαγνωστικά τεστ, το 13% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.297 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 11.265.

Στη φάση αυτή, στην Ιταλία οι θετικοί στον ιό είναι 1.021.697. Από την αρχή της πανδημίας τα περιστατικά στην χώρα είναι 6.266.939, με 137.513 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους 16 με 19 ετών και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα, οι ηλικιωμένοι άνω τον 80 ετών που μολύνθηκαν με την νόσο και εισήχθησαν στο νοσοκομείο είναι 8 φορές περισσότεροι από τους συνομήλικούς τους που έχουν εμβολιαστεί.

Aίσθηση, τέλος, προκάλεσε η είδηση ότι αντιεμβολιαστής που ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνιας, αφού εμβολιάσθηκε «για να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει» έσφιξε πολύ δυνατά το μπράτσο του με αιμοστατικό λάστιχο «για να μην μπορέσει να μπει, το εμβόλιο, στον οργανισμό του. Έπειτα από δυο ημέρες, μετέβη στα έκτακτα περιστατικά, με απόφραξη αρτηρίας του χεριού. Την είδηση έκανε γνωστή γιατρός του νοσοκομείου της περιοχής Λούγκο, προσθέτοντας ότι «ο ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση και μπορεί, δυστυχώς, να μην αποκατασταθεί πλήρως, η δυνατότητα χρήσης του πάνω άκρου του».

100 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη, έξαρση των μολύνσεων

Επίκεντρο αυτή τη στιγμή της πανδημίας Covid-19, η Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των 100 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την ανακάλυψη του ιού τον Δεκέμβριο του 2019, ήτοι πάνω από ένα τρίτο του συνόλου των μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, έως σήμερα στις 20.45 ώρα Ελλάδας.

Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και εδάφη από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των 288.279.803 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας.

Με περισσότερες από 4,9 εκατομμύρια μολύνσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες επτά ημέρες (59% περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), η περιοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου επίπεδα κρουσμάτων.

Οι δέκα χώρες, εκτός των μικροκρατών, με τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης (αριθμό κρουσμάτων σε επτά ημέρες για 100.000 κατοίκους) παγκοσμίως βρίσκονται όλες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων η Δανία (με επίπτωση 2.045), και η Ιρλανδία (με επίπτωση 1964).

Στη Γαλλία, περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα (1.103.555) εντοπίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, ήτοι σχεδόν το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας.

Μεταξύ των 52 χωρών και εδαφών που αποτελούν την περιοχή της Ευρώπης, οι 17 εξ αυτών έσπασαν τις τελευταίες ημέρες τα ρεκόρ τους καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε μία εβδομάδα.

Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε απολογισμούς που δημοσιεύουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας. Ένα σημαντικό μέρος των λιγότερο σοβαρών ή ασυμπτωματικών κρουσμάτων παραμένει μη ανιχνεύσιμο παρά την εντατικοποίηση της διενέργειας τεστ σε πολλές χώρες, από την αρχή της πανδημίας, μετά την ανακάλυψη του ιού στα τέλη του 2019. Επιπλέον, οι πολιτικές διενέργειας τεστ διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η επιτάχυνση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται, προς το παρόν, στην ευρωπαϊκή ήπειρο από μια αύξηση των θανάτων. Ένας μέσος όρος 3.413 ημερήσιων θανάτων καταγράφηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες επτά ημέρες, ένας αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Στα υψηλότερα επίπεδά του, αυτός ο αριθμός είχε φθάσει στην ήπειρο τους 5.735 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο, τον Ιανουάριο του 2021.

Πηγές: Reuters, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα