ΑΘΗΝΑ
08:10
|
28.04.2024
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του νησιού ενάντια στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του νησιού ενάντια στο Πεκίνο. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, είπε ότι οι διαφορές με την κομμουνιστική ηπειρωτική Κίνα δεν μπορούν να επιλυθούν με τη βία.

«Η σταθερή θέση της Ταϊβάν είναι ότι δεν θα υποκύψουμε στην πίεση ούτε θα ενεργήσουμε βιαστικά όταν έχουμε υποστήριξη», είπε η Τσάι σε μια πρωτοχρονιάτικη ομιλία που μεταδόθηκε το Σάββατο.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις αρχές του Πεκίνου ότι δεν πρέπει να κρίνουν λάθος την κατάσταση και ότι πρέπει να σταματήσουν την εξάπλωση του στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού στις τάξεις τους», είπε.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν, μια αυτοαποκαλούμενη ανεξάρτητη νησιωτική χώρα με στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, είναι δικό του έδαφος. Το ζήτημα της Ταϊβάν παρέμεινε στο επίκεντρο των ευρύτερων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

«Η χρήση στρατιωτικών μέσων δεν είναι μια επιλογή για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών μας σε καμία περίπτωση», είπε η Τσάι, προσθέτοντας ότι οι εντάσεις στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά. Τόνισε ότι η υπεράσπιση της «εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας» της Ταϊβάν θα συνεχίσει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής της το 2022.

Πέρυσι, η Ταϊβάν κατηγόρησε το Πεκίνο ότι πετούσε επανειλημμένα μαχητικά και βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορά της. Το Πεκίνο κατήγγειλε τις συμφωνίες όπλων της Ουάσιγκτον με την Ταϊβάν και υποσχέθηκε μια καταστολή των Ταϊβανέζων πολιτικών που θεωρεί «αποσχιστικές».

Στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι «η πλήρης επανένωση της πατρίδας μας είναι μια φιλοδοξία που μοιράζονται οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν».

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα