ΑΘΗΝΑ
19:22
|
25.04.2024
Διαθέτουμε δυνατότητες που ο κόσμος δεν μπορεί καν να φανταστεί και θα τις χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Τεχεράνης εάν χρειαστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να περιορίσει την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν χωρίς να ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει την ασφάλειά του. Και δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για αυτό. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέρα που ιδρύσαμε αυτό το κράτος», είπε ο Λάπιντ στο Channel 12 την τελευταία μέρα του 2021.

Όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα του διαθέτει τα μέσα για να πραγματοποιήσει με επιτυχία τέτοιες επιθέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το Ισραήλ έχει δυνατότητες, μερικές από τις οποίες ο κόσμος, ακόμη και κάποιοι ειδικοί στον τομέα, δεν μπορούν καν να φανταστούν. Και το Ισραήλ θα προστατευτεί από την ιρανική απειλή».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί σκέφτονται να χτυπήσουν το Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 (το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή JCPOA) μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η Τεχεράνη έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις προειδοποιήσεις που έρχονται από το Ισραήλ, αποκαλώντας τις «κενές απειλές», αν και υπόσχεται μια σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε περίπτωση δεχτεί πλήγματα.

Σύμφωνα με το JCPOA, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το JCPOA το 2018, χαρακτηρίζοντάς το τη «χειρότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ». Το Ισραήλ, συμμεριζόμενο πλήρως την άποψή του, εναντιώθηκε σθεναρά στη συμφωνία, η οποία, όπως επέμεινε, δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του την Παρασκευή, ο Λάπιντ είπε ότι δεν υπήρξε «συνθηκολόγηση» με την Τεχεράνη κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Βιέννη. «Το Ισραήλ δεν είναι ενάντια σε μια καλή συμφωνία, είναι μόνο ενάντια στη λάθος συμφωνία» , πρόσθεσε.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα