ΑΘΗΝΑ
16:14
|
20.04.2024
Φωτογραφίες περισσότερων από εκατό γυναικών κάνουν τον γύρο του κόσμου συνοδευόμενες από υποτιμητικές εκφράσεις και όρους δημοπρασίας, μέσω της πλατφόρμας Bulli Bai.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είναι πολύ λυπηρό που ως μουσουλμάνα πρέπει να ξεκινάς τη νέα χρονιά με ένα αίσθημα φόβου και μίσους. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν είμαι μόνη μου στο στόχαστρο σε αυτή τη νέα έκδοση του Sully Deals. Ευτυχισμένο το νέο έτος»

Αυτά είναι τα λόγια της Ινδής δημοσιογράφου του «The Wire», Ίσματ Άρα (Ismat Ara), η φωτογραφία της οποίας έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή Bulli Bai που αναπτύχθηκε στο GitHub, την πλατφόρμα κοινής χρήσης λογισμικού της Microsoft, μαζί με τις φωτογραφίες περισσότερων από εκατό ακόμη θηλυκοτήτων. 

Το στιγμιότυπο οθόνης που κοινοποίησε η δημοσιογράφος γράφει «Your Bully By The Day Is» και παρακάτω βρίσκεται μία φωτογραφία της, ενώ παρέχεται η δυνατότητα διαμοιρασμού της και σε άλλες πλατφόρμες. 

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που μουσουλμάνες γυναίκες γίνονται στόχος στην Ινδία μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Μια παρόμοια εφαρμογή, το Sully Deals (Sully = υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές ινδουιστές για να περιγράψουν τις μουσουλμάνες γυναίκες) κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, με φωτογραφίες γυναικών να εκτίθενται χωρίς τη συγκατάθεσή τους στο Διαδίκτυο, συνοδευόμενες με όρους δημοπρασίας και εκφράσεις όπως «προσφορές της ημέρας» (deals of the day).

Γυναίκες που έχουν εκτεθεί μέσω της εφαρμογής, καταγγέλλουν την αδράνεια της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι αν είχαν εξαρχής ληφθεί μέτρα εναντίον όσων βρίσκονταν πίσω από την Sully Deals, αυτή δεν θα είχε επανεμφανιστεί υπό άλλο όνομα.

Η Priyanka Chatterjee, μέλος της Rajya Sabha του ινδικού πολιτικού κόμματος Show Sena, ανέφερε σε tweet της ότι είχε επανειλημμένα ζητήσει από τον Υπουργό Πληροφορικής (IT) Ashwin Vishnu να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που στοχοποιούν τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας πως «είναι ντροπή που αυτό το θέμα εξακολουθεί να είναι δευτερεύον».

Ο αρμόδιος υπουργός περιορίστηκε από την πλευρά του να αναφέρει πως το GitHub επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή αποκλείστηκε το πρωί της Κυριακής, ενώ «η κυβερνητική ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και αξιωματούχοι της αστυνομίας εργάζονται για τα υπόλοιπα». Η αστυνομία του Δελχί δήλωσε σχετικά ότι «έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες», με τους παραπάνω ισχυρισμούς, ωστόσο να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τις αντίστοιχες δηλώσεις των αρχών όταν είχε έρθει στο προσκήνιο η εφαρμογή Sully Deals, για την οποία εν τέλει δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες. 

«Τι είδους χώρα είναι αυτή, τι είδους κοινωνικό σύστημα είναι αυτό όπου η αστυνομία και η κυβέρνηση επιτρέπουν στις γυναίκες τους να δημοπρατούνται στο διαδίκτυο; Μπορεί μια τέτοια χώρα να ονομάζεται πολιτισμένη;» σημειώνει χρήστρια του Twitter.

«Πότε θα ξεσηκωθούν η αστυνομία και οι αρχές;» διερωτάται άλλη χρήστρια σε ανάρτησή της, συμπληρώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν εκατοντάδες καταγγελίες στην αστυνομία με αίτημα τη σύλληψη των ενόχων, πώς γίνεται να συνεχίζεται ακόμη η βία κατά των γυναικών; Τι απέγιναν αυτοί που ξεκίνησαν το Sully Deals;»

«Πέρασαν πέντε μήνες. Τι θα κάνετε αυτή τη φορά;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα