ΑΘΗΝΑ
12:52
|
26.04.2024
Δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποκλείοντας την Χαρτούμ και διακόπτοντας τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εγρήγορση και διαρκή ανάπτυξη προκειμένου να παρεμποδίσουν τις συγκεντρώσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Σουδάν βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, αποκλείοντας την πρωτεύουσα Χαρτούμ εν μέσω αύξησης των καλεσμάτων για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ήδη από το πρωί της Κυριακής, στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα με βαριά πολυβόλα τοποθετήθηκαν σε στρατηγικές οδικές διαβάσεις, ενόψει της πρώτης κινητοποίησης του 2022 για το οποίο ακτιβιστές λένε ότι θα είναι «η χρονιά της συνέχισης της αντίστασης», και ζητούν δικαιοσύνη για τους δεκάδες πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα του πραξικοπήματος, καθώς και για τους περισσότερους από 250 νεκρούς των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το 2019 και άνοιξαν το δρόμο για την ανατροπή του Μπασίρ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) οι υπηρεσίες διαδικτύου και επικοινωνίας έχουν περιοριστεί αισθητά, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυνάμεων ασφαλείας να δυσχεράνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, ενώ αξιωματικοί έχουν αποκλείσει βασικές για το οδικό δίκτυο γέφυρες στον ποταμό Νείλο που συνδέουν τη Χαρτούμ με τα προάστια.

Το Παρατηρητήριο NetBlocks ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι «οι υπηρεσίες διαδικτύου για κινητά κόπηκαν από τα μέσα του πρωινού της Κυριακής ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, ενώ τα δεδομένα δικτύου δείχνουν μείωση των υπηρεσιών καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται για την πρώτη πορεία υπέρ της δημοκρατίας του 2022».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Χαρτούμ κατά τη διάρκεια της ακραίας καταστολής των κινητοποιήσεων κατά του πραξικοπήματος, στις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «όχι στη στρατιωτική διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων  (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), περισσότερα από 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Σουδάν, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του έτους, με τον αριθμό να συνιστά το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα