ΑΘΗΝΑ
02:54
|
20.04.2024
Δύο ρουκέτες εναντίον θέσεων της Χαμάς εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ, εν μέσω ολοένα αυξανόμενης εντασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον θέσεων της Χαμάς «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα» στη Γάζα εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός, ως απάντηση στο «σοβαρό και απαράδεκτο γεγονός» της εκτόξευσης δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες προσγειώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών του Τελ Αβίβ νωρίτερα την ίδια ημέρα. 

«Καθώς τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τους ουρανούς για τον εορτασμό του Νέου Έτους 2022 σε όλο τον κόσμο, ένας διαφορετικός τύπος πυρκαγιάς προήλθε από την εκτόξευση πυραύλων της Γάζας προς το Ισραήλ», ανέφερε σε tweet του ο ισραηλινός στρατός, συμπληρώνοντας πως «σε απάντηση, μόλις χτυπήσαμε τοποθεσίες της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας τοποθεσίας κατασκευής πυραύλων και στρατιωτικών θέσεων που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα».

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τρεις τεράστιες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία φαίνεται στη θάλασσα στα ανοιχτά της Γιάφα, ενώ η δεύτερη φέρεται να έπληξε την ακτή Palmachim, νότια της πόλης Rishon Lezion. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για πιθανά θύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

Την ίδια ώρα, το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς και άλλες ομάδες όπως η μικρότερη αλλά πιο σκληροπυρηνική Ισλαμική Τζιχάντ απειλούν με στρατιωτική κλιμάκωση εάν το Ισραήλ δεν τερματίσει τη διοικητική κράτηση του Παλαιστίνιου Αμπού Χαουάς (Hisham Abu Hawash), ο οποίος, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, βρίσκεται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του από το Ισραήλ εδώ και 137 ημέρες. Η ίδια η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση του Αμπού Χαουάς, χαρακτηρίζοντας την κράτησή του ως «αργή εκτέλεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικό ιστοτόπου Walla που επικαλείται δημοσίευμα των Times from Israel,  το Ισραήλ φέρεται να μετέφερε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι θεωρεί την εκτόξευση πυραύλων ως ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, ειδικά μετά τον πυροβολισμό ενός Ισραηλινού πολίτη στα σύνορα της Γάζας την Τετάρτη, στον οποίο οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας με άρματα μάχης εναντίον στόχων της Χαμάς, τραυματίζοντας τρεις Παλαιστίνιους.

Ισραηλινοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν μάλιστα πως η χώρα «επιδιώκει να απαντήσει με τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση αλλά θα μεταφέρει το μήνυμα ότι τα επεισόδια στα σύνορα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών είναι απαράδεκτες».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen που εδρεύει στη Βηρυτό, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, υποστήριξε πως η Χαμάς ενημέρωσε τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές πως θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει τη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να αποδίδει την ευθύνη στη Χαμάς για οποιαδήποτε βιαιότητα ξεσπάσει στην περιοχή που ελέγχει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έρχονται μετά από μια εύθραυστη περίοδο κατάπαυσης πυρός και εν μέσω αυξημένων προσπαθειών για επίτευξη σταθερής, μακροπρόθεσμης εκεχειρίας μετά από την μεγάλη κλιμάκωση της βίας τον περασμένο Μάιο, με διασυνοριακές επιθέσεις οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από 11 ημέρες. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα