ΑΘΗΝΑ
16:23
|
03.05.2024
Σε επίσχεση εργασίας από 1/1/2022 σχεδόν 200 εργαζόμενοι μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την πρώτη ημέρα του 2022 και μέχρι η ιδιοκτήτρια εταιρεία Energean να εγγυηθεί κανόνες ασφάλειας και υγείας στα Πετρέλαια Καβάλας, 197 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο των εργατών, καθώς μόνο τρεις εργαζόμενοι-στελέχη της εταιρείας δεν συμμετέχουν στην επίσχεση.

Η Energean απάντησε με εξώδικο προς τους εργαζόμενουσ και το σωματείο τους, το οποίο μάλιστα παραδόθηκε σε αυτούς λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Στο εξώδικο η Energean χαρακτηρίζει την επίσχεση παράνομη και καταχρηστική, ισχυρίζεται ότι στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας στις χερσαίες ή στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις των πετρελαίων και προειδοποιεί με απολύσεις, αναφέροντας ότι όσοι δεν προσέλθουν στην εργασία «θα θεωρηθούν ως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως απόντες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνέπειες». 

Ουσιαστικά η εταιρεία έχει ως στόχο να μπορέσει να θεωρήσει την επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων της ως «οικειοθελή αποχώρηση». Οι εργαζόμενοι απάντησαν σήμερα με νέο εξώδικο προς τη διοίκηση της επιχείρησης.

Στο εξώδικο αναγγελίας της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν από την Πρωτοχρονιά οι 197 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας συμπυκνώνουν τα προβλήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων που προκύπτουν από την επιλογή της εταιρείας να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να αντικαταστήσει μόνιμους και τεχνικά πεπειραμένους εργαζόμενους με εργολαβικούς. «Αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε συνεχόμενα δωδεκάωρα και να έχουμε πλέον εξουθενωθεί σωματικά και ψυχολογικά… Δεν φροντίσατε να γίνει εγκαίρως ο έλεγχος ασφαλών συνθηκών SEVESO, o οποίος έχει να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2019», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν την παράκαμψη βασικών κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Ο πόλεμος εξωδίκων και νομικών ενεργειών μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων, της εταιρείας, αλλά και της αστυνομίας κλιμακώθηκε μετά την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων, έπειτα από μήνυση της εταιρείας περί «παράνομης κατάληψης», όπως αποκαλεί η Energean την επί μήνες τηρούμενη περιφρούρηση ασφαλείας από τους εργαζόμενους, στις 21 Δεκεμβρίου. 

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα