ΑΘΗΝΑ
08:58
|
28.04.2024
Η απόφαση της βασίλισσας να απονείμει μια από τις υψηλότερες τιμές στον πρωθυπουργό του Πολέμου στο Ιράκ πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των ανακτόρων ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα τιμηθεί με τον τίτλο του «Συντρόφου Ιππότη του Ευγενέστατου Τάγματος της Περικνημίδας» και θα ενταχθεί στο αρχαιότερο και ανώτερο Βρετανικό Τάγμα Ιπποτών, και ήδη 318.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε αίτημα να μην του δοθεί ο τίτλος.

Το κείμενο των υπογραφών, αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στους θεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου και στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της χώρας» το διάστημα 1997-2007 που βρισκόταν στην εξουσία, ενώ κατηγορεί τον Μπλερ ότι «προκάλεσε το θάνατο αμέτρητων αθώων πολιτών και στρατιωτών» παρασύροντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε «διάφορες συγκρούσεις». «Γι’ αυτό και μόνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου », επισημαίνεται στο κείμενο, με ανοιχτή αναφορά στην Βρετανική συμμετοχή στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 και στην εκστρατεία, υπό τις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν.

Το 2017, το ένα τρίτο των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πίστευε ότι ο Μπλερ πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου επειδή εσκεμμένα παραπλάνησε τους Βρετανούς πολίτες σχετικά με την υπόθεση της εισβολής στο Ιράκ, αφού μια έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Με πληροφορίες από Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα