ΑΘΗΝΑ
15:13
|
04.05.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η ουσιαστική ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κάποιου είδους επίσημη συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε πως η ουσιαστική ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κάποιου είδους επίσημη συμφωνία. Στο τέλος του εμφυλίου της δεκαετίας του ’50 δεν υπήρξε κάποια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κράτη, γεγονός που εμποδίζει έκτοτε οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις τους.

«Δεν θα σταματήσω τις προσπάθειες για τη θεσμοθέτηση της βιώσιμης ειρήνης», είπε ο Μουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, ο πρόεδρος φαίνεται πως αναφερόταν στην πιθανή υιοθέτηση μιας δήλωσης, η οποία θα έδινε επισήμως τέλος στον πόλεμο της Κορέας. Η εμφύλια σύγκρουση, η οποία μαινόταν μεταξύ 1950 και 1953, έληξε με μια διεθνή μεσολάβηση για την ανακωχή και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η οποία έκτοτε χωρίζει το Βορρά και το Νότο.

Μια επίσημη ειρηνευτική συμφωνία θεωρείται βασικό στοιχείο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ.

«Εάν συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθεί», είπε ο Μουν, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον Μάιο. «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εξομάλυνση των δια-κορεατικών σχέσεων και θα εργαστεί για μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την ειρήνη μέχρι το τέλος».

«Η ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία. Όμως, η ειρήνη τείνει να κλονίζεται αν δεν έχει θεσμοθετηθεί», πρόσθεσε.

Ο Μουν έχει πραγματοποιήσει πολλές συνόδους κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ωστόσο, οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ουσιαστικά σταμάτησαν αφού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Κιμ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ανόι του Βιετνάμ το 2019. Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει από τότε αρκετές δοκιμές πυραύλων, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Δύσης.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα