ΑΘΗΝΑ
18:49
|
23.04.2024
Κρατούσαν πορτρέτα και πανό με εικόνες του Ουκρανού ναζί και φώναζαν «Μπαντέρα, έλα να αποκαταστήσεις την τάξη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουκρανοί ακροδεξιοί υπερεθνικιστές πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία στο Κίεβο, το βράδυ του Σαββάτου, προς τιμήν συνεργάτη των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με συνθήματα όπως «Δόξα» και «Η γη μας», οι διαδηλωτές «γιόρτασαν» τα 110α γενέθλια του Στέπαν Μπαντέρα, πρώην ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), η οποία ήταν ευθυγραμμισμένη με τη χιτλερική Γερμανία.

Ορισμένοι κρατούσαν πορτρέτα και πανό με εικόνες του Ουκρανού ναζί και φώναζαν «Μπαντέρα, έλα να αποκαταστήσεις την τάξη».

Η λαμπαδηδρομία ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο καταδίκασε την ακροδεξιά κινητοποίηση. «Η εξύμνηση όσων υποστήριξαν τη ναζιστική ιδεολογία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία», ανέφεραν οι διπλωμάτες σε ανακοίνωσή τους στο Facebook, απαιτώντας από το Κίεβο να διερευνήσει τις εκδηλώσεις αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ο Μπαντέρα συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς στην επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ και οι οπαδοί του ήταν υπεύθυνοι για σφαγές Πολωνών και Εβραίων. Το 1959 δολοφονήθηκε, σε αντίποινα, από σοβιετικό πράκτορα στο Μόναχο της Γερμανίας.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα