ΑΘΗΝΑ
04:37
|
26.04.2024
628 θύματα ήταν γυναίκες και 205 ανήλικοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στις θαλάσσιες μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ισπανία μέσω μικρών βαρκών – γνωστών και ως «pateras» στα ισπανικά – διπλασιάστηκε το 2021 σε τουλάχιστον 4.404 άτομα, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, η EFE.

Ο αριθμός αυτός είναι 103% υψηλότερος από το 2020, αποκάλυψε τη Δευτέρα έκθεση της ισπανικής ΜΚΟ «Caminando Fronteras». Η ΜΚΟ είχε αναφέρει 2.170 θανάτους το 2020.

Στη «φονικότερη» χρονιά στα δυτικά ευρω-αφρικανικά σύνορα, 4.016 από τους 4.404 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην επικίνδυνη Κανάρια Οδό σε συνολικά 124 ναυάγια, δηλαδή το 91,1% των συνολικών διαδρομών , ανέφερε η EFE.

Οι αριθμοί αυτοί πολλαπλασιάζουν κατά 3,5 φορές τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, ο οποίος θέτει τον αριθμό των θανάτων στις διαδρομές προς την Ισπανία στους 1.255 για το 2021. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι πρόκειται για εκτιμήσεις που περιλαμβάνουν μόνο θανάτους στους οποίους ανασύρεται η σορός ή ναυάγια με μαρτυρίες επιζώντων.

«Οι 4.404 είναι ο ελάχιστος αριθμός. Η πραγματικότητα είναι ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα και δεν έχουμε καταγράψει τίποτα γι’ αυτά», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της «Caminando Fronteras», Helena Maleno. Σημείωσε επιπρόσθετα, ότι μεταξύ αυτών των αριθμών, 628 θύματα ήταν γυναίκες και 205 ανήλικοι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν τουλάχιστον 12 θάνατοι την ημέρα ή ένα θύμα κάθε δύο ώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τα νέα στοιχεία που συνέλεξε έως τις 15 Δεκεμβρίου, από τις 37.385 βάρκες που έφτασαν στην Ισπανία, οι 20.752 έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους πέντε μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές του ισπανικού αρχιπελάγους έχασε τη ζωή του.

Όσον αφορά τις άλλες διαδρομές, 191 θύματα καταγράφηκαν στη διαδρομή προς την Αλγερία σε 19 ναυάγια, 102 στο Στενό του Γιβραλτάρ σε 17 ατυχήματα, και 95 θύματα σε 10 ατυχήματα στη διαδρομή της θάλασσας του Αλμποράν.

Η «Caminando Fronteras» εκτιμά ότι περίπου 83 σκάφη εξαφανίστηκαν με όλους τους επιβαίνοντες, χωρίς επιζώντες. Έχουν ανασυρθεί οι σοροί μόνο του 5,2% των νεκρών μεταναστών.

Η ΜΚΟ προειδοποίησε ότι οι διαδρομές γίνονται «όλο και πιο επικίνδυνες», με όλο και πιο ασταθείς «σωσίβιες λέμβους». Επίσης, υπογράμμισε την παρουσία εγκληματικών δικτύων και την «έλλειψη εμπειρίας» πλοήγησης των μεταναστών που επιβαίνουν σε αυτές, οι οποίοι συχνά δεν έχουν καν GPS ή δεν γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν.

«Οι μετανάστες είναι τα θύματα των γεωστρατηγικών συγκρούσεων», κατήγγειλε η Maleno και σημείωσε ωστόσο ότι ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2021, με 132.

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα