ΑΘΗΝΑ
00:15
|
18.05.2024
Η κακοκαιρία επηρεάζει όχι μόνο το νότιο Ιράν αλλά και τις αραβικές χώρες του Κόλπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ξαφνικές πλημμύρες στο νότιο τμήμα του Ιράν, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Μετά τις πλημμύρες και τις βροχές των τελευταίων ημερών στις νότιες περιοχές της χώρας, έχουμε δει αύξηση θυμάτων και θανάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Μέχρι στιγμής οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο εξακολουθούν να αγνοούνται» πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι 14 ακόμα άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πέντε από τους θανάτους σημειώθηκαν στην επαρχία Φαρς, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τοπικός αξιωματούχος που ανέφερε πως οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη γεωργία, τις υποδομές και τις αστικές και αγροτικές κατοικίες.

Η Ερυθρά Ημισέληνος του Ιράν έχει παράσχει έκτακτη διαμονή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και πάνω από 20.000 έχουν λάβει βοήθεια ανακούφισης, δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης και έκτακτης ανάγκης Μεχντί Βαλίπουρ στην κρατική τηλεόραση.

«Σπίτια έχουν πλημμυρίσει και υποδομές όπως δρόμοι και συστήματα επικοινωνίας έχουν υποστεί ζημιές», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 500 ομάδες παρείχαν βοήθεια σε περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας. Οι επιχειρήσεις βοήθειας είναι σε εξέλιξη σε 87 πόλεις σε περισσότερες από τις μισές από τις 31 επαρχίες του Ιράν, πρόσθεσε.

Εικόνες που δημοσίευσε η Ερυθρά Ημισέληνος δείχνουν το προσωπικό της να στήνει σκηνές σε αθλητικές εγκαταστάσεις και να βοηθά στον απεγκλωβισμό από αυτοκίνητα παγιδευμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους ή κολλημένα σε χιονισμένες ορεινές περιοχές.

Η κακοκαιρία επηρεάζει όχι μόνο το νότιο Ιράν αλλά και τις αραβικές χώρες του Κόλπου τις τελευταίες ημέρες. Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι, και προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή.

Σε μεγάλο βαθμό άνυδρο, το Ιράν έχει υποστεί επανειλημμένες περιόδους ξηρασίας την τελευταία δεκαετία, αλλά και τακτικές πλημμύρες. Το 2019, σφοδρές βροχοπτώσεις στο νότο της χώρας άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 76 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:  AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα