ΑΘΗΝΑ
09:56
|
17.05.2024
Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στη χώρα από την άνοδο των τιμών των καυσίμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ απέλυσε το υπουργικό του συμβούλιο και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και στην -πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου- επαρχία Μανγκιστάου, μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στη χώρα από την άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Τα διατάγματα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 έως τις 7 π.μ., περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων.

Ο Τοκάγιεφ δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Ασκάρ Μαμίν, και διέταξε το υπουργικό συμβούλιο να επαναφέρει τους ελέγχους των τιμών στο Υγροποιημένο Αέριο. Διέταξε επίσης το υπουργικό συμβούλιο να διευρύνει τους ελέγχους τιμών στη βενζίνη, το ντίζελ και άλλα «κοινωνικά σημαντικά» καταναλωτικά αγαθά.

Οι κινήσεις του προέδρου της χώρας, ήρθαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις, τη νύχτα της Τρίτης και οι συγκρούσεις στο Αλμάτι μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια. Ανέφερε, επίσης, ότι 95 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τραυματισμούς μεταξύ των διαδηλωτών.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα