ΑΘΗΝΑ
15:24
|
01.05.2024
Εντατικές οι άτυπες διαβουλεύσεις στη Βιέννη λέει ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντατικές άτυπες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αποκατάσταση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες.

«Ο όγδοος γύρος των συνομιλιών της Βιέννης συνεχίζεται. Εντατικές άτυπες διαβουλεύσεις σε διάφορες μορφές βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι εργασίες για την άρση των κυρώσεων [των ΗΠΑ] [στο Ιράν], για τα πυρηνικά θέματα και τη σειρά των βημάτων για την αποκατάσταση του JCPOA συνεχίζονται», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε εάν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας απάντησε ότι είναι ήδη ορατή. «Τα κύρια εμπόδια γίνονται πιο ξεκάθαρα», πρόσθεσε.

Στις 4 Ιανουαρίου, ο Ρώσος διπλωμάτης πραγματοποίησε τρεις ξεχωριστές συναντήσεις εργασίας στη Βιέννη. Συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι για να συζητήσει τα κύρια ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο Ουλιάνοφ συζήτησε επίσης την τρέχουσα κατάσταση και πιθανά περαιτέρω βήματα με τον συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενρίκε Μόρα και τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Ο όγδοος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε στη Βιέννη στις 27 Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν να αποκαταστήσουν το JCPOA στην αρχική του μορφή και να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία. Μετά από συνεδρίαση της κοινής επιτροπής JCPOA μεταξύ του Ιράν και των πέντε παγκόσμιων δυνάμεων (Ρωσία, ΗΒ, Γερμανία, Κίνα και Γαλλία) στις 27 Δεκεμβρίου 2021, τα μέρη συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία σύνταξης της συμφωνίας στις ομάδες εργασίας. Αυτός ο γύρος αναμένεται να είναι ο τελευταίος, καθώς τα μέρη σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα