ΑΘΗΝΑ
12:32
|
19.04.2024
Ζητούν μια κυβέρνηση που θα απολαμβάνει αξιοπιστίας από τον λαό και θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομική βοήθεια προς το Σουδάν εξαρτάται από μια κυβέρνηση και ένα μεταβατικό κοινοβούλιο, «τα οποία θα απολαμβάνουν αξιοπιστίας στον σουδανικό λαό και μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ως προτεραιότητα».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προειδοποίησαν τον στρατό του Σουδάν, χθες Τρίτη, ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια διορισμού νέου πρωθυπουργού και νέου υπουργικού συμβουλίου που δεν θα περιλαμβάνει πολιτικές δυνάμεις.

«Η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποστηρίξουν έναν Πρωθυπουργό ή μια κυβέρνηση που θα διοριστεί χωρίς τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος πολιτικών φορέων», αναφέρεται σε δήλωση που συνυπογράφουν η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μια από τις πιο έντονες δηλώσεις των δυτικών δυνάμεων από τότε που ο Αμπντάλα Χάμντοκ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Σουδάν το Σαββατοκύριακο.

Παρά την υπογραφή συμφωνίας με τον στρατό, η οποία τον συνέλαβε και ανάγκασε την κυβέρνησή του σε παραίτηση, ο Χάμντοκ, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι «δεν είναι σε θέση να συνδυάσει όλα τα στοιχεία της μετάβασης ώστε να φτάσει σε ένα ενιαίο όραμα».

Στη δήλωσή τους την Τρίτη, η λεγόμενη Τρόικα και η ΕΕ ανέφεραν ότι ο Χάμντοκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της χώρας προς δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η παραίτησή του από την πρωθυπουργία, δύο μήνες μετά την αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, ενισχύει την επείγουσα ανάγκη όλοι οι Σουδανοί ηγέτες, να δεσμευτούν εκ νέου για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας και να εκπληρώσουν τα αιτήματα του σουδανικού λαού για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη» αναφέρεται στη δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι δυτικές δυνάμεις ανυπομονούν να συνεργαστούν με μια κυβέρνηση και ένα μεταβατικό κοινοβούλιο, «τα οποία θα απολαμβάνουν αξιοπιστίας από τον σουδανικό λαό και θα είναι σε θέση να οδηγήσουν τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ως προτεραιότητα» και προσθέτει πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να διευκολυνθεί οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς το Σουδάν.

«Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, θα επιδιώξουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι παρεμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στη δήλωση, φωτογραφίζοντας πιθανές κυρώσεις.

Πηγή: Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα