ΑΘΗΝΑ
14:55
|
26.04.2024
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επίκειται η άφιξη απροσδιόριστου ακόμη αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων για την «αποκατάσταση της ομαλότητας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «εξολόθρευση» δεκάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε η αστυνομία του Καζακστάν το πρωί της Παρασκευής, εν μέσω ανάπτυξης στρατευμάτων για την καταστολή των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera, μετά την έγκριση για την «ειρηνευτική δύναμη» στη χώρα της Κεντρικής Ασίας από μία στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία, η αστυνομία στο Καζακστάν δολοφόνησε δεκάδες διαδηλωτές οι οποίοι φέρεται να προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια της χώρας. 

Η Σαλτανέτ Αζιρμπέκ (Saltanet Azirbek), εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καζακστάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Khabar-24 την Πέμπτη ότι «εξτρεμιστικές δυνάμεις» επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να εισβάλουν σε διοικητικό κτίριο καθώς και σε αστυνομικά τμήματα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, προσθέτοντας «οι δεκάδες δράστες εξολοθρεύτηκαν, οι ταυτότητές τους εξακριβώνονται», είπε.

Οι δολοφονίες σημειώθηκαν εν μέσω συνεχιζόμενων ταραχών στο Καζακστάν, με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι την Πέμπτη, παρά την παρουσία δεκάδων στρατευμάτων και πολλών τεθωρακισμένων οχημάτων, μια ημέρα αφότου οι διαδηλωτές κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και το γραφείο του δημάρχου στο Αλμάτι και τα πυρπόλησαν. Παράλληλα, την Τετάρτη το αεροδρόμιο του Αλμάτι κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πολλές ακυρώσεις πτήσεων.  

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες της αστυνομίας και της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων ενώ 300 τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα, και εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (Kassym-Jomart Tokayev) ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης βοήθεια από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια συμμαχία έξι πρώην σοβιετικών χωρών με έδρα τη Μόσχα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό και πρόεδρο του CSTO,  Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan) να ανακοινώνει την Πέμπτη ότι η συμμαχία ενέκρινε την αποστολή απροσδιόριστου αριθμού «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν.

Σε ανάρτησή του στο facebook ισχυρίστηκε μάλιστα είπε ότι τα στρατεύματα θα σταλούν στο Καζακστάν «για περιορισμένο χρονικό διάστημα με στόχο τη σταθεροποίηση και την ομαλοποίηση της κατάστασης» ενώ απέδωσε την ευθύνη για τις μαζικές διαδηλώσεις σε «εξωτερική παρέμβαση».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, αφού διέκοψε τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, δεσμεύτηκε νωρίτερα να λάβει σκληρά μέτρα για να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων για ολόκληρη τη χώρα, επεκτείνοντας αυτή που είχε ανακοινωθεί τόσο για την πρωτεύουσα του Νουρ-Σουλτάν όσο και για τη μεγαλύτερη πόλη του, το Αλμάτι. Το έκτακτο διάταγμα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και περιόρισε την κυκλοφορία εντός και γύρω από τις αστικές περιοχές.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Πέμπτη ότι η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες των τραπεζών στη χώρα για την ασφάλεια των εργαζομένων τους, ενώ οι αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής flydubai και Air Arabia δήλωσαν ότι ακύρωσαν πτήσεις προς το Αλμάτι.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι του Καζακστάν έγιναν απρόσιτοι και η οργάνωση Netblocks ανέφερε ότι η χώρα βίωνε διάχυτο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass που επικαλείται το Al Jazeera, αποκαταστάθηκε στο Αλμάτι μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα