ΑΘΗΝΑ
18:19
|
16.05.2022
90.928 κρούσματα του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 90.928 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός αυξημένος κατά 57% από την προηγουμένη, ενώ υπέκυψαν 325 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 482.876 θανάτους επί συνόλου 35.109.286 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έφθασαν τα 285.401 (+71.397 σε 24 ώρες), αυξήθηκαν για 9η συνεχόμενη ημέρα.

Οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα έφθασαν τις 2.630, με την πολιτεία Μαχαράστρα να ανακοινώνει 767 και το Δελχί 465. Μέχρι τώρα, 995 εξ όσων μολύνθηκαν από την Όμικρον έχουν αναρρώσει, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Γερμανία: 443 θάνατοι, πάνω από 64.000 κρούσματα

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 64.340 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.361.660, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 443 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 113.368 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ταϊλάνδη: Αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον

Η Ταϊλάνδη αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για την αντιμετώπιση της COVID-19 έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται στην εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Η αλλαγή του επιπέδου του συναγερμού από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανοίγει τον δρόμο για πιθανά μέτρα τα οποία μπορεί να ακολουθήσουν, όπως το κλείσιμο περιοχών που κρίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης και η επιβολή περιορισμών στις εσωτερικές μετακινήσεις ή τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

“Η Ταϊλάνδη εισήλθε σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων, στο οποίο τα νέα κρούσματα θα αυξάνονται γρήγορα”, δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Υγείας Κιατίφουμ Ουονγκράτζιτ.

“Το επίπεδο 4 σημαίνει ότι μπορεί να κλείσουμε περιοχές υψηλού κινδύνου και να ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα”, πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω αιφνίδιας αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή του έτους.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε 5.775 νέα κρούσματα σήμερα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 48% από την προηγούμενη ημέρα και είναι σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που καταγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου.

Η χώρα αυτή στην νοτιοανατολική Ασία έχει εμβολιάσει περίπου το 69,1% των κατοίκων της, οι οποίοι υπολογίζονται σε 72 εκατομμύρια, με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, αλλά μόνον το 10,9% από αυτούς έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Βέλγιο: Αύξηση των κρουσμάτων αλλά μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ και των θανάτων

Αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αλλά μείωση των εισαγωγών ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου.

Επιβεβαιώνονταν 11.778 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά μέσο όρο την ημέρα την περίοδο 27η Δεκεμβρίου-2η Ιανουαρίου, αριθμός αυξημένος κατά 82% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano.

Την Δευτέρα 3η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκαν 27.199 κρούσματα σε 24 ώρες.

Οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία έφθαναν τις 169 την ημέρα κατά μέσο όρο μεταξύ της 30ής Δεκεμβρίου και της 5ης Ιανουαρίου (+28% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 1.882 ασθενείς με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 470 σε ΜΕΘ (-17%).

Μεταξύ 27ης Δεκεμβρίου και 2ης Ιανουαρίου, οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ήταν κατά μέσον όρο 23 την ημέρα (-26%).

Συνολικά 8.803.511 κάτοικοι του Βελγίου (το 88% των ενηλίκων) είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ 4.572.365 (το 49% των ενηλίκων) είχαν λάβει τρίτη, αναμνηστική δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα.

COVID-19: Πράσινο φως στην ανοσοποίηση των παιδιών στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 127 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 27.267 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους ανέρχεται σε 619.513 νεκρούς επί συνόλου 22.351.104 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Ωστόσο τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι πλήρη τελευταία, εξαιτίας της επίθεσης χάκερ τη 10η Δεκεμβρίου που έθεσε εκτός λειτουργίας συστήματα και βάσεις δεδομένων του υπουργείου.

Εμβόλια για την COVID-19: Στη Βραζιλία, πράσινο φως στην ανοσοποίηση των παιδιών

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε εντέλει χθες το πράσινο φως της για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών κατά της COVID-19, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού κι έπειτα από την πολεμική που προκάλεσε η έγκρισή του από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.

«Το υπουργείο Υγείας εγγυάται (σ.σ. ότι θα είναι διαθέσιμες) δόσεις εμβολίων σε όλους τους γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», διαβεβαίωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Υγείας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης των παιδιών 5-11 ετών, που είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια στη Βραζιλία, θα αρχίσει στα μέσα του τρέχοντος μήνα, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων ποσοτήτων δόσεων της παιδιατρικής εκδοχής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Θα προχωρήσει κατά φθίνουσα ηλικία και με την προτεραιότητα να δίνεται στα παιδιά με συννοσυρότητες ή ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσα κρίνεται πως είναι πιο ευάλωτα, ειδικά αυτά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

Η Βραζιλία θα ενταχθεί έτσι στον ολοένα πιο μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν επεκτείνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, στον οποίο συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η ANVISA, ενέκρινε στα μέσα του Δεκεμβρίου τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά 5-11 ετών.

Η χθεσινή ανακοίνωση ακολουθεί τον σάλο και την πολεμική που ξέσπασε στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως καθυστέρησε τη λήψη απόφασης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνείται πάντα να εμβολιαστεί, δήλωσε δημόσια ότι δεν θα εγκρίνει επ’ ουδενί το να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ηλικίας ένδεκα ετών.

Ο αρχηγός του κράτους είχε αξιώσει πριν από μερικές εβδομάδες να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών της ANVISA που ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19.

Αντιδρώντας, συνδικάτο εργαζομένων στον εποπτικό φορέα κατήγγειλε τις «φασιστικές» μεθόδους του.

Οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση από την 23η Δεκεμβρίου ως τη 2η Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο Υγείας εισηγείτο να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για να μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά.

Η πρόταση αυτή όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των σχεδόν 100.000 ανθρώπων που συμμετείχαν, αναγνώρισε προχθές Τρίτη το υπουργείο Υγείας.

Εντέλει, το υπουργείο απέκλεισε το να επιβάλει να προσκομίζεται ιατρική συνταγή, ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

Αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για την προστασία από την πανδημία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, που επισήμως μετρά σχεδόν 620.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, έχει εμβολιάσει πλήρως μέχρι σήμερα το 67% του πληθυσμού της.

Ιταλία: Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 200.000 – Δραματική έκκληση των γιατρών της Νάπολης προς την κυβέρνηση

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 219.441 περιστατικά κορονοϊού και 198 θάνατοι. Το ένα τέταρτο των κρουσμάτων καταγράφεται στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, όπου απαγορεύθηκαν και οι επισκέψεις για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο.  

Σε σύνολο 1.138.310 διαγνωστικών τεστ, το 19,3% προέκυψε θετικό. Στη φάση αυτή, οι θετικοί πολίτες αγγίζουν τους 1.593.579, εκ των οποίων 1.578.285 είναι σε κατ΄οίκον απομόνωση. 

Οι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ της χώρας είναι 1.467, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 13.827 ασθενείς.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, άρχισαν να στήνονται και πάλι νοσοκομεία εκστρατείας. «Αν δεν θέλετε να εμβολιαστείτε, τουλάχιστον μείνετε σπίτι και μην μολύνετε άλλους ανθρώπους» λένε, μέσω της ιταλικής τηλεόρασης, οι γιατροί της Σικελίας. 

Οι αρμόδιες αρχές, την ίδια ώρα, έδωσαν το αναγκαίο «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών.

Οι δε γιατροί της Νάπολης απευθύνουν έκκληση σε δραματικούς τόνους: «η διάδοση της παραλλαγής Όμικρον γονάτισε τα νοσοκομεία μας. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, στην Νάπολη θα ζήσουμε όσα συνέβησαν στο Μιλάνο πριν από δυο χρόνια. Χρειάζονται δραστικές αποφάσεις από μέρους της κυβέρνησης διαφορετικά θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ποιόν πρέπει να σώσουμε, και δεν θέλουμε να το κάνουμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νάπολης, Μπρούνο Τζουκαρέλι. Μια έκκληση, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, η οποία θέλει να παρακινήσει την κυβέρνηση Ντράγκι να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της χώρας.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορονοϊός: 24 θάνατοι, 171 διασωληνωμένοι και 3.066 νέα κρούσματα

Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Εκτόξευση… κρουσμάτων και πυραύλων  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα