ΑΘΗΝΑ
04:06
|
01.02.2023
Η ιστοσελίδα συμπεραίνει ότι οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα και πληρώνουν τα PCR, κάτι που φέρνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενές ρεπορτάζ για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των ακριβών PCR φιλοξενεί η ιστοσελίδα Euractiv.

Το ευρωπαϊκό μέσο παρουσιάζει στοιχεία για το καθεστώς που επικρατεί σε άλλες χώρες της ηπείρου και σχολιάζει ότι οι τιμές των μοριακών τεστ στην Ελλάδα έχουν ανέβει στα ύψη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στας 47 ευρώ, αλλά όχι να προχωρήσει σε μέτρα για δωρεάν διάθεσή τους. 

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στο euractiv με το γνωστό μοτίβο του Μαξίμου ότι υπάρχουν δομές στις οποίες πραγματοποιούνται δωρεάν rapid και PCR, με την ιστοσελίδα να ανταπαντά ότι είναι περιορισμένες και πως η ταλαιπωρία για τους πολίτες είναι μεγάλη, ενώ στις ουρές αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Παράλληλα, πηγή ανέφερε στο euractiv ότι τα νοσοκομεία προτιμούν να κρατούν τα PCR μόνο για εκείνους που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν από κορονοϊό.

Η ιστοσελίδα συμπεραίνει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα και πληρώνουν τα PCR, κάτι που φέρνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. 

To ίδιο μέσο αναφέρεται και στην οργή που προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, που χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης και ερωτώμενος για την χαμηλή τιμή των PCR τεστ που διενεργούνται στην Κύπρο , τα περιέγραψε ως «κινεζικά και αναξιόπιστα».

Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες

Το euractiv, παρουσιάζει και συγκεκριμένα στοιχεία για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρας, διαπιστώνοντας ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν PCR τεστ δωρεάν.

 • Πολωνία: Εάν συστήνεται από γιατρό είναι δωρεάν. Σε διαφορετική περίπτωση κοστίζει 90-100 ευρώ
   
 • Ιταλία: Εάν κάποιος έχει συμπτώματα ο γιατρός συνταγογραφεί το τεστ που είναι δωρεάν. Οι πολίτες πληρώνουν τα PCR μόνο εάν πρέπει να ταξιδέψουν ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
   
 • Γερμανία: Τα PCR είναι δωρεάν όταν συστήνονται από γιατρό σε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα. Διαφορετικά το PCR με αποτέλεσμα εντός 24 ωρών κοστίζει μεταξύ 35-69 ευρώ.
   
 • Αυστρία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία: Τα PCR είναι δωρεάν εάν υπάρχει συνταγή γιατρού.
   
 • Πορτογαλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο: Τα τεστ πληρώνονται από την κυβέρνηση εάν ο πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
   
 • Γαλλία: Τα PCR είναι δωρεάν εάν ο πολίτης έχει συμπτώματα, εάν θεωρείται ως επαφή κρούσματος, εάν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, εάν είναι κάτω των 18 ετών, εάν έχει αναρρώσει από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.  Το euractiv France μεταδίδει ότι το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους αντιεμβολιαστές, τους οποίος αναγκάζει να πληρώνουν 44 ευρώ για PCR ή 25-30 ευρώ για τεστ αντιγόνου.
   
 • Σλοβακία: Προσφέρει δωρεάν PCR επισήμως σε εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή σε εκείνους που έχουν συμπτώματα. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και το σύστημα ενδεχομένως να κλείσει ραντεβού σε πιο μακρινή ημερομηνία και για τον λόγο αυτό αρκετοί επιλέγουν να πάνε ιδιωτικά πληρώνοντας τεστ που ξεκινούν από την τιμή των 35 ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΝΑΤΟ: Η Κίνα παρακολουθεί και διδάσκεται…

Η Άγκυρα προωθεί την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Σύστημα ProGen καταστροφής βακτηρίων μέσω πρωτεϊνών

Ξεκινά 1η Φεβρουαρίου η προπώληση εισιτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα