ΑΘΗΝΑ
00:58
|
01.05.2024
Ένα από τα πιο ιστορικά διασωζόμενα σημεία της ακτογραμμής της Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα από τα πιο ιστορικά διασωζόμενα σημεία της ακτογραμμής της Θεσσαλονίκης, η προκυμαία πλάι στο Ναυτικό Όμιλο στη Σοφούλη υπέστη ανήμερα Πρωτοχρονιάς ένα μεγάλο πλήγμα. Το ακραίο τμήμα της κατέρρευσε μέσα στη θάλασσα μετά την εγκατάλειψη δεκαετιών από το δήμο μιας περιοχής ιστορικής αλλά και φυσικής ομορφιάς για την πόλη.

<

Την πρώτη σκάλα την κατασκεύασαν οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Σμύρνη και από τις περιοχές γύρω από αυτήν ήταν πρόχειρη και εξυπηρετούσε τον αλιευτικό στόλο του συνοικισμού γιατί μια από τις βασικές ασχολίες των προσφύγων ήταν το ψάρεμα.

Στη συνέχεια στη δεκαετία του 50 κατασκευάστηκε η σημερινή σκάλα η οποία εξυπηρετούσε τον αλιευτικό στόλο της περιοχής έπαιζε τον ρόλο ιχθυόσκαλας και λιανικής πώλησης και επίσης είχε και τουριστική χρησιμότητα, ήταν στάση για τα καραβάκια που ξεκινούσαν από τον Λευκό Πύργο για τις απέναντι ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Ήταν η μοναδική σκάλα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με αυτήν την ιστορία ένα ιστορικό τοπόσημο ένα ιστορικό μνημείο.

Με πληροφορίες από parallaximag.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα