ΑΘΗΝΑ
14:38
|
01.05.2024
Διαμαρτυρίες για την πενθήμερη καραντίνα - Νέες επιτάξεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εστίες υπερμετάδοσης με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έχουν νοσήσει και ξεπερνούν αυτήν την ώρα τους 2.000, έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε καραντίνα πανελλαδικά υπολογίζονται σε 2.500, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 1.200. Σημειώνεται ότι περίπου 6.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής.

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί το γεγονός ότι οι υγειονομικοί που έχουν διαγνωσθεί θετικοί καλούνται βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ να επιστρέψουν στα νοσοκομεία στις πέντε ημέρες, πριν καλά καλά αναρρώσουν από τον κορονοϊό.

«Πέντε ημέρες δεν φτάνουν για να γυρίσουν στις δουλειές του οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Θα πρέπει να παραμείνουν παραπάνω» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως χρειάζονται «τουλάχιστον 8 με 10 μέρες, να κάνουν και pcr και να γυρίσουν».

Το θέμα της αλλαγής του πρωτοκόλλου για την πενθήμερη καραντίνα έχει φτάσει σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και στο υπουργείο Υγείας με τους υγειονομικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τα πρωτόκολλο.

«Είναι τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πάνω σε αυτή την ανάγκη έρχονται να βγάλουν τώρα αυτό το κατάπτυστο των πέντε ημερών» σημείωσε ο καρδιολόγος του «Ευαγγελισμού» Φώτης Τουλγαρίδης.

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους ιδιώτες γιατρούς τα φύλλα πορείας για την επίταξη των υπηρεσιών τους λόγω του πανδημικού κύματος, καθώς στην 3η και την 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη ήδη ετοιμάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αποδεσμεύονται οι γιατροί που ήταν τώρα επιστρατευμένοι στα νοσοκομεία και στη θέση τους θα έρθουν άλλοι.

Το καινούριο στοιχείο αυτής της επιστράτευσης, είναι ότι αυτή τη φορά αφορά και σε παιδιάτρους, προκειμένου να ενισχυθούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Ειδικότητες προτεραιότητας παραμένουν οι πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί. Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και θα λάβουν φύλλο πορείας, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο ΕΣΥ με μειωμένο ωράριο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τη λειτουργία του ιατρείου τους.

Δεκάδες τα κρούσματα

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα (χωρίς να έχει γίνει έλεγχος όλου του προσωπικού), 70 περίπου εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και περισσότεροι από 170 συμβασιούχοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Στον «Ευαγγελισμό» οι υγειονομικοί που είναι εκτός μάχης λόγω καραντίνας υπολογίζονται σε 150.

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών 80 συνολικά υγειονομικοί στο Νοσοκομείο, είτε έχουν τεθεί σε καραντίνα είτε σε αναστολή.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, από τις αρχές Γενάρη 50 υγειονομικοί έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να είναι εκτός μάχης.

Στην Κρήτη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ήδη νοσούν 30 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, «δεν γίνονται τα πλέον απαραίτητα τεστ Covid (PCR) ακόμα και σε συναδέλφους που ζητάνε να ελεγχθούν όταν έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα και παραπέμπονται σε δομές Πρωτοβάθμιας, γεγονός που κάνει επισφαλή την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου».

Στο Νοσοκομείο Χανίων, το τελευταίο τετραήμερο σε καραντίνα έχουν τεθεί περίπου 25 εργαζόμενοι, 10 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και 10 στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Με πληροφορίες από 902.gr, ΣΚΑΪ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα